top of page

Aarretin tarinoita -kirjan autenttinen kerronta vie lukijan mennessään vuosikymmenien taakseAarre Väisäsen tarinoita on voinut lukea aiemmin Puolanka-lehden palstoilta. Nyt ne ovat päässeet kansien väliin. Puolanka Putiikissa pidettiin perjantaina Aarretin tarinoita -kirjan julkaisutilaisuus. Kirjan on kirjoittanut Heikki Väyrynen Aarren saneluiden perusteella ja koonnut yhdessä Tuomo Seppäsen kanssa.

Väyrylän Pahkavaaralta kotoisin ollut Aarre kuvaa teoksessa arkista elämäänsä ja matkaa opiskelumaailmasta työelämään. Aarre toimi myös metsätyökoulun opettajana ja teos avaa metsänhoidon kehittymistä. Jo itsessään kuvailevaa tekstiä elävöittää Aarren kotialbumin kuvat. Lisäksi kirjassa on Puolanka-lehden ja Aarre-lehden julkaisemat haastattelut Aarresta.

Aarre oli viimeiset elinvuotensa palvelukodissa halvaantuneena. Hän poistui keskuudestamme toukokuussa, jolloin kirja ei ollut vielä valmis. Pienessä ja lämminhenkisessä tilaisuudessa olivatkin tunteet vahvasti läsnä ja silmäkulmat kimmelsivät. Paljon muisteltiin Aarren elämää ja esiin nousi myös Aarren positiivisuus, joka säilyi hänessä viimeisiin hetkiin asti.

Tuomo Seppänen avasi tilaisuuden. Hänestä on todella tärkeää, että kirja on nyt tehty. Hän kertoi, että kirjan tekeminen meni tunteisiin ja tarinoista tuli hänelle hyvin läheisiä.

- Tämä kirja on syntynyt tavalla, jossa Heikki ja minä emme ole olleet kuin vain välikappaleina.

Teoksessa kuvataan hyvin monipuolisesti tuon ajan elämää ja savottakämpän arkea. Heikki kokee tärkeäksi kuvan, jonka se antaa metsänhoitoalan murroksesta.

- Siinä tulee julki sanotuksi se, mikä kehitys on tapahtunut metsänhoitoalalla: Pokasaha- ja justeeriajasta siirryttiin vähitellen moottorisaha-aikaan. Hevosten tilalle tulivat maataloustraktorit ja siitä kehittyivät nykyiset monitoimikoneet metsän korjuuseen, Heikki kertoi.

Aarretin tarinoita -kirjasta ja sen julkistamistilaisuudesta enemmän 20. joulukuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä ja Lehtiluukussa https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/puolanka-lehti.


Laura Tolonen

133 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page