top of page

Eläinten hyvinvointilaki on tuonut muutoksia eläinten pitämiseen


Uusi eläinten hyvinvointilaki on astunut voimaan tämän vuoden alussa. Jos esimerkiksi koiran pysyvä pitopaikka ympäri vuoden on ulkotarhassa, niin lain mukaan tarhaan voidaan tarvita jatkossa talvisaikaan lämmitettävä vesikuppi. Vesi maistuu Siirille, vaikka ulkona ollessaan se mieluiten syö lunta.

Vuoden alusta alkaen on ollut voimassa uusi laki eläinten hyvinvoinnista, mikä kumosi vuodesta 1996 asti voimassa olleen eläinsuojelulain. Eläinten hyvinvointilain tarkoituksena on edistää eläinten hyvinvointia ja suojella eläimiä niiden hyvinvoinnille aiheutuvalta haitalta.

Tämä laki on tuonut muutoksia harraste- ja lemmikkieläinten sekä tuotantoeläinten pitoon. Laissa on tarkennettu vaatimuksia muun muassa eläinten veden saannista, hoitotiloista ja kielletty kipua aiheuttavien toimenpiteiden tekemisestä. Se on myös tuonut ilmoitusvelvollisuuden luonnonvaraisia eläimiä lyhytaikaisesti hoitaville.

Puolangan eläinlääkintäpalveluista vastaa Oulunkaaren ympäristöpalvelut. Ympäristöjohtaja Jarmo Kelloniemi kertoi, että laki on otettu huomioon, mutta hän ei voi kertoa, onko puutteita sen nojalla jo havaittu. Hän ei myöskään lähde arvioimaan mahdollisia ilmeneviä puutteita.

- Toimimme kuten muunkin päivittyvän lainsäädännön osalta, eli kun laki tulee voimaan, alamme soveltaa sitä valvonnassa, Kelloniemi kommentoi.

Uuden lain mukaan muun muassa kaikilla nisäkkäillä ja linnuilla on oltava pysyvässä pitopaikassaan jatkuvasti mahdollisuus juoda vettä. Pitopaikka on pysyvä silloin, kun eläin viettää siellä pääosan vuorokaudesta. Tämä koskee laajasti eläimiä, joille ei aiemmin ole vaadittu jatkuvaa vedensaantia, kuten kissoja, koiria ja muita pienikokoisia seuraeläimiä sekä hevosia ja nautoja.

Aiheesta enemmän 14. helmikuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.


Laura Tolonen, kuva Tuomo Seppänen79 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page