top of page

Geokätköily on modernia aarteenetsintää


Geokätköily vie harrastajansa aivan uudenlaiseen maailmaan. Maailmaan, jonka keskiössä ovat piilotetut purkit ja rasiat, joiden sisältä löytyy etsijänsä aarre. Kätköilijät etsivät toistensa piilottamia geokätköjä, jotka voivat sijaita lähes missä tahansa vilkkaista kaupungeista aina korpimetsän syvennyksiin saakka.

Portti tähän geokätköilyn koukuttavaan maailmaan avautuu jo muutaman yksinkertaisen askeleen avulla.

Ensin kannattaa varmistaa, että välineistö on kunnossa, eli kynä sekä GPS-paikannuksella varustettu älypuhelin, johon asennettu sovellus näyttää kartan ja siinä geokätkön sijainnin. Kätkön sijainti ei kuitenkaan ole GPS:n avulla suoraan pääteltävissä, vaan kätköjen löytäminen vaatii usein hieman ajatustyötä.

Tavallisimpia kätköjä ovat purkkikätköt, mutta joukkoon mahtuu myös mysteeri-, multi-, tapahtuma-, maa- ja siivouskätköjä. Mysteerikätkö esimerkiksi vaatii jonkin tehtävän ratkaisemien, ja multikätkö paljastuu vasta useiden välipisteiden kautta.

Puolankalaislähtöinen Maire Lepistö ja hänen miehensä Jorma Lepistö hurahtivat harrastuksen syövereihin vuosi sitten kuultuaan ensin sattumalta erilaisten kätköjen löytämisestä, jolle paljastui myöhemmin nimikin - geokätköily.

Geokätköily on vakiintunut nykypäivään mennessä Lepistöillä hauskaksi ajanvietteeksi, joka täyttää harrastuksen kokoisen aukon eläkeläispariskunnan arjessa. Etenkin näin koronarajoitusten aikana Lepistöt ovat saaneet paljon iloa geokätköilystä.

- Tämä harrastus vie mukanaan ulos liikkumaan, tutustumaan kohdeympäristöön, arvuuttelemaan ennakolta kätkijän ratkaisua kätkön sijainnissa ja pientä jännitystäkin kätkön löytämiseksi, Jorma Lepistö luettelee.

Vuoden aikana Maire ja Jorma Lepistö ovat keränneet nelisensataa kätköä. Muutama on kuitenkin osoittautunut hyvinkin haasteellisiksi ja jäänyt toistaiseksi vielä löytymättä.

- Kaikkia kätköjä ei tietenkään löydetä. Ne saattavat olla niin ovelia, että ne eivät kerta kaikkiaan antaudu - ainakaan ensimmäisellä kerralla. Itselläni jäi Puolangalla ainakin yksi kätkö löytymättä. Vaikka silmäilin ja konttasin paikalla melko kauan, ainoaksi saavutukseksi jäivät naulasta repeytyneet housut, ja logiin oli merkittävä DNF eli denari, Lepistö harmittelee.

Lue enemmän 3.6. Puolanka-lehdestä.


Jenna Hiltunen, kuva Jorma Lepistö

109 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentare


bottom of page