Hirvenmetsästyksen aloitus puhuttaa edelleen metsästäjiä

Viime viikon maanantaina Puolankajärven koulun auditorioon kokoonnuttiin Puolangan riistanhoitoyhdistyksen vuosikokouksen merkeissä. Kokouksessa käsiteltiin yhdistyksen tilinpäätös, toimintakertomus, toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Kokouksessa oli paikalla 17 äänioikeutettua. Maksaneita jäseniä yhdistyksellä on tällä hetkellä 1154, mutta todellisuudessa määrä on hieman suurempi, sillä kaikki eivät maksa metsästyskorttia joka vuodelle. Tutkimusten mukaan tällä hetkellä suomalaiset ovat hyvin myönteisiä metsästystä kohtaan. Nuorten innostaminen metsästämiseen puhutti kuitenkin kokousväkeä.   Muun muassa edellä mainituista teemoista paikalla oli puhumassa Kainuun riistakeskuksesta erikoissuunnittelija ja lupahallintopäällikkö Marko Paasimaa.

Oma riista -sovellusta on kehitetty ahkerasti ja se helpottaa saalisilmoituksen ja lupien hakua. - Tarkoitus olisi, että vuoden 2020 loppuun mennessä kaikkia lupatyyppejä voi hakea sähköisestä Oma riista -sovelluksesta. Lisäksi myös lain edellyttämä saalisilmoitus metsäkauriista, villisiasta, hilleristä ja metsähanhesta suositellaan tehtäväksi Oma riista -sovelluksessa, Paasimaa kertoi.

Paasimaa mukaan tänä vuonna monet seurat todennäköisesti tekevät aluekokoukseen esityksen hirvenmetsästyksen alkamisajan aikaistamisesta. Myös Puolangan riistanhoitoyhdistys teki esityksen metsästysajan aloittamisen aikaistamisesta lokakuun ensimmäiseen lauantaihin. Kokouksessa ilmeni tähän monenlaisia perusteluja. Myöhäisestä aloitusajankohdasta johtuen normaalia hirvenmetsästystä ei ehditä harjoittaa kuin muutamana viikonloppuna ennen syksyn lumisateita. Näillä korkeuksilla lumi on suurin haitta hirvenmetsästykseen ja pysyvä lumipeite tulee usein jo marraskuussa ja se estää metsäteillä kulkemisen.

Hirvien vaellus talvialueille alkaa marras-joulukuun taitteessa. Hirven kulkuun ei syväkään lumipeite vaikuta, mutta koiran haukkutyöskentely estyy, kun ne eivät tavoita kulkevia hirviä. Koirametsästys on seudun tuloksellisin hirvenpyyntimuoto. Lisäksi alkusyksyn peltometsästys on hyvä viljelyalojen vahinkojen ehkäisykeino, mutta sillä ei vaikuteta merkittävästi hirvien kokonaispyyntiin.

Lue enemmän 19. helmikuuta Puolanka-lehdestä.


Laura Tolonen

logo_35v_sin.tif

Ouluntie 1

89200 Puolanka

Puolanka-lehti ilmestyy keskiviikkoisin.

AVOINNA

Arkisin ma-pe 9.00-16.00

TOIMITUS

toimitus@puolanka-lehti.fi

08 653 2200

Eija Luukkonen

eija.luukkonen@puolanka-lehti.fi

08 653 2200

Laura Tolonen

laura.tolonen@puolanka-lehti.fi

050 326 8170

PÄÄTOIMITTAJA

Tuomo Seppänen

0500 774 904

tuomo.seppanen@puolanka-lehti.fi

ILMOITUSMYYNTI

LASKUTUS, TILAUKSET

© 2020 Puolanka-lehti.

logo_35v_sin.tif

Puolangan paikallislehti vuodesta 1983.