top of page

Hyvinvointivalmennus tukee elämäntapojen muutoksessa


Jenni Kinnunen hoitaa hyvinvointivalmennuksen asiakkaiden vastaanoton ja niihin varataan aika suoraan hänen puhelinnumeroonsa soittamalla.

Vuodenvaihteesta alkaen Puolangan terveyskeskuksessa on alkanut hyvinvointivalmennus 62 - 68-vuotiaille. Se on tarkoitettu kyseiseen ikäryhmään kuuluville, joilla ei ole ennestään säännöllistä kontaktia terveydenhuoltoon esimerkiksi diabeteksen hoidon kautta.

Palvelua Puolangalle ovat suunnitelleet Terveystalolta Puolangan terveyskeskuksen ylilääkäri Paula Reponen, terveydenhoitaja Jenni Kinnunen ja kotihoidon palveluvastaava Eija Karvonen.

Hyvinvointivalmennuspalvelun suunnittelun pohjana on käytetty THL:n Finger-tutkimusta, jossa on todettu terveellisten elämäntapojen ennaltaehkäisevä vaikutus muistisairauden kehittymisessä. Se oli ensimmäinen tutkimus, joka pystyi todistamaan hidastavan vaikutuksen.

Hyvinvointivalmennukseen kuuluu alkukartoitus, jossa mietitään tilannetta ja asetetaan tavoitteita. Samalla tehdään perustutkimuksia kuten mitataan verenpaine sekä tarvittaessa kolesteroli- ja sokeriarvot. Halutessaan siihen kuuluu myös jälkiseuranta puhelimitse sekä vastaanottokäynneillä.

Kinnunen korostaa, ettei hyvinvointivalmennukseen aikaa varatessa tarvitse olla varsinaista ongelmaa tai sukurasitusta. Hän toivoo, että moni kokisi hyvinvointivalmennuksen tarpeelliseksi.

- Toivon, että on kysyntää. Terveydenhoitajan työssä sairauksien ennaltaehkäisy on juuri sitä ydintyötä. Itsestäni on mielenkiintoista olla tässä matkassa. Väestön ikärakennetta katsoessa Puolangalta löytyy paljon yli 60-vuotiaita.

Reponen kertoi, että 62 - 68-vuotiaana tehdyllä muutoksella kohti terveellisempää elämää on vielä hyvin vaikutusta niin muistisairauden kuin muiden valtimosairauksien kehittymiseen.

Aiheesta enemmän 10. tammikuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.


Laura Tolonen


175 katselukertaa0 kommenttia

Commentaires


bottom of page