top of page

Joulukirkon kuunteleminen on yksi Kyösti Juntusen tärkeimpiä joulumuistoja


Joulu on hiljentymisen ja rauhoittumisen aikaa. Tuntuu, että koko maa lepää silloin hetken joulun sanoman äärellä.

Tällä tavalla joulun perimmäistä merkitystä pohtii eläkkeellä oleva kirkkoherra Kyösti Juntunen, jolle joulu ja sitä edeltävät viikot olivat työvuosina kiireisiä mutta antoisia. Nykyisin hän viettää joulun pyhät levollisissa merkeissä yhdessä vaimonsa Leenan kanssa heidän kotonaan Halmekadulla.

- Aloitamme jouluun valmistautumisen aina adventtina. Meillä on Leenan kanssa sellainen ajatus, ettei ruveta liian aikaisin joulutouhuihin, mutta sillä tavoin vähitellen. Joulukortit ja muut muistamiset suunnitellaan hyvissä ajoin, ja joulukuusi laitetaan paikoilleen aina aaton tuntumassa, Juntunen kuvailee.

Kyösti ja Leena Juntusen joulunviettoon kuuluvat omat perinteensä. Yksi niistä on rosollin valmistaminen aatonaattona yhdessä tuumin. Esimerkin siihen he ovat saaneet Leenan kotoa.

- Se on ollut meillä perinteenä jo kauan. Siitä alkaa hiljentyminen joulun viettoon, Kyösti Juntunen kertoo.

Joulu oli Juntuselle merkityksellinen juhla myös silloin, kun hän asui lapsuudenkodissaan Suomussalmen Kiannan kylällä. Perheen perinteisiin kuuluivat muun muassa joulukirkon kuunteleminen ja joulupukin vierailu.

Joulukirkkoon ei niihin aikoihin päässyt helposti Suomussalmen perukoilta, joten se kuunneltiin Juntusten perheessä radion välityksellä radiokirkkona. Myös näistä hetkistä on jäänyt Juntusen mieleen paljon tärkeitä muistoja, kun koko perhe kokoontui yhdessä radion ääreen kynttilöiden hohtaessa valoaan.

- Radiokirkko oli silloin niin tärkeä, että sitä tultiin naapurista hevosella meille kuuntelemaan, kun kaikissa kodeissa ei ollut radiota. Muistan, että se oli hyvin juhlavaa.

Lue enemmän 23. joulukuuta ilmestyvästä Puolanka-lehdestä.


Laura Heikkinen

292 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page