top of page

Jussi Virrankari vaihtoi bussipalveluyrittäjästä ilmalämpöpumppuyrittäjäksi


Moni puolankalainen on oppinut viimeisten noin kolmenkymmenen vuoden aikana näkemään tutun kuljettajan Jussi Virrankarin Puolangan Bussipalvelun jonkin linja-auton ratissa. Tämä näky on poistunut viimeisten parin vuoden aikana lähes kokonaan, sillä ”varttuneessa iässä”, kuten Jussi itse asian ilmaisee, hän hankki itselleen toisen ammatin.

Yrittäjyys ei poistunut kuvioista, sillä yritystoiminta on siirtynyt enemmän bussipalveluyrittäjästä ilmalämpöpumppujen asentajaksi ja sähkömieheksi. Puolangan Bussipalvelu jatkaa edelleen toimintaansa, mutta Jussin rooli on siinä aiempaa pienempi.

Jussi Virrankari aloitti opintonsa 54-vuotiaana vuonna 2021.

- Oli hienoa, että tuossa iässä saattoi lähteä ja toteuttaa haaveensa. Olisi ehkä pitänyt lähteä jo aikaisemmin, hän sanoi hetken mietittyään.

Virrankari suoritti sähköasentajan tutkinnon Oulun seudun ammattioppilaitoksessa. Talotekniikan ammattitutkinnon ja lämpöpumppuasentajan tutkinnon hän suoritti Taitotalossa Oulussa osin päällekkäin sähköasentajakoulun kanssa.

Energia-asiat ovat kiinnostaneet Virrankaria aina. Kun Jussi ja Julia Virrankari ostivat Mutalan talon Pölläniemestä vuonna 2012, pääsi Jussi toteuttamaan monia energiansäästöön liittyviä ratkaisuja. Ensimmäisenä tulivat aurinkokeräimet. Tällä hetkellä asuintalo ja viereinen auto- ja kalustohalli lämpiävät jo ilma- ja ilmavesilämpöpumpuilla sekä auringosta otetulla energialla.

Vajaan kymmenen vuoden kokemus oman kiinteistön lämmittämisestä ja sitä ennen vielä Marjamäessä sijaitsevan linja-autotallin lämmittäminen maalämmöllä ovat tuoneet niin paljon kokemusta, että siirtyminen opiskelemaan alaa oli lopulta varsin helppoa. Hänen intohimonaan on päästä mahdollisimman energiatehokkaaseen asumiseen. Tähän liittyy oleellisena asiana myös kierrätys.

- Ilman noita kokemuksia ja omaa alan harrastamista opiskelu olisi ollut varmasti haastavampaa. Sitkaimmat kurssit olivat erilaiset digikurssit ja muut, joissa piti Power Pointilla tehdä töitä, hän naurahti.

Lue enemmän 29. maaliskuuta ilmestyneestä Puolanka-lehdestä.


Tuomo Seppänen


261 katselukertaa
bottom of page