top of page

Kainuun vesistöjen pesimälinnustosta kaivataan tietoa

Tämä tavipariskunta pääsi Oma riista -sovelluksen kautta vesilintulaskentaan toissa lauantaina. Sinisorsa sen sijaan ei, sillä se uiskenteli yksikseen ilman kumppania.

Kevät tuo lintuja takaisin Suomeen pesimään. Suomen riistakeskus kehottaa tallentamaan havaintoja vesilintupareista ja -poikueista, jotta Suomen linnuston pesimälevinneisyydestä saataisiin tietoa.

Lintuatlaksessa selvitetään vuosina 2022 - 2025 Suomen pesimälintulajien esiintymistä ja pesimävarmuutta sekä niissä tapahtuneita muutoksia.

Lintuatlastietoa riistalinnuista voi helpoimmillaan kerryttää kirjaamalla pari-, poikue- ja pesähavaintoja ilmaiseen Oma riista -sovellukseen.

Puolangan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kari Sutinen kertoi, että Puolangalla vesilintulaskenta on jäänyt varsin vähälle huomiolle.

Vesilintujen laskentapisteitä on Suomessa noin 3800, joista noin 2000 on aktiivista eli niillä tehdään laskentoja vuosittain. Puolangalla oli vuonna 2023 vain neljä aktiivista laskentapistettä, mikä on luotettavan vesilintujen kanta-arvion selvittämiseksi liian vähän.

Vesilintuja voi laskea myös kotilaiturilta käsin. Sutinen suosittelee käyttämään Oma riista -sovellusta.

- Tuohon sovellukseen voi merkitä vaikka siltä omalta mökkilaiturilta havaitsemansa pariutuneet linnut ja poikuehavainnot, Sutinen kertoi.


Tuomo Seppänen

38 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page