top of page

Kansalaisopiston kankaankudontakursseilla tehdään monenlaista kangasta


Ritolassa on kudottu paljon jouluisia villahuopia ja saaleja, joissa on käytetty vohvelisidontaa. Airi Tuomimäki esittelee vohvelikuviollista saalia.

Kankaankudontaa on voinut opiskella Puolangan kansalais­­opistossa syyslukukauden aikana Eila Heikkisen ohjauksessa Ritolassa ja Yhtyneet virastot -talossa. Ritolassa ovat kangaspuut kahdeksalle opiskelijalle ja virastotalossa kymmenelle henkilölle.

Syksyn aikana kursseilla on opiskeltu kudontaa kerran viikossa ja kutojat ovat kutoneet muina aikoina portautettuna. Molemmat kurssit ovat täynnä, ja Ritolaan olisi ollut tulijoita enemmän kuin on voitu ottaa. Kurssit jatkuvat myös kevätkauden.

Kankaankudontakurssilla opetellaan aivan perusasioista lähtien, kuten loimen luomista ja kangaspuihin laittamista, niisittämistä ja polkusten laittamista. Käsityöasemalla on kudottu kankaita käyttäen sidontana toimikasta, murtotoimikasta, palttinaa, pomsia, ruusukasta ja muunnettua ruusukasta sekä uudelleen muotiin tullutta vohvelia.

Pyyhkeissä ja pöytäliinoissa voidaan käyttää useita erilaisia sidontoja, jotka ovat kude- ja loimilankojen muodostamia risteymiä. Lisäksi kurssilaiset ovat opetelleet laskemaan loimen ja kuteen menekin kuhunkin kudonnaiseen. Onpa opeteltu kangaspuiden sanastoa eri murteillakin.

Kudontapiirien toinnasta enemmän 29. joulukuuta ilmestyvässä Puolanka-lehdessä.


Rauni Räisänen
151 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page