top of page

Katoilla riittää nyt luntaKainuussa riittää nyt lunta. Suuret lumimäärät ovat riski kiinteistön kattorakenteille ja voivat aiheuttaa monenlaista vahinkoa. Usea kiinteistön omistaja onkin jo kiivennyt katoille arvioimaan lumen kertymiä ja ennaltaehkäisemään vahinkoja. Parhaimmillaan lumipeite on yli metrin.

Lumen paksuus ei kerro suoraan lumen painosta, koska lauhoilla keleillä painunut lumikerros voi hämätä tarkastelijaansa.

Vesi.fi-palvelun mukaan lumikerroksen paino vaihtelee huomattavasti. Puolangalla lumikuorma oli maanantaina 202 kg/m2. Esimerkiksi Pudasjärven Korpisella se oli perjantaina 156 kg/m2 ja Hyrynsalmen Paljakassa se oli 214 kg/m2. Seitsemän päivän ennusteen mukaan lumikuorma on Puolangalla kasvamassa 228 kiloon /m2.

Pientalojen katot kestävät yleensä hyvin normaaleja lumen painosta syntyviä kuormia, ellei rakennuksessa ole rakennusvirheistä johtuvia heikkouksia.

Lumi kuitenkin harvemmin kertyy katolle tasaisesti ja tuulen juoksuttama toispuolinen kinoslumikuorma voi aiheuttaa rakenteille epäkeskeistä rasitusta. Tämä korostuu erityisesti puutteellisesti jäykistetyissä pitkissä, korkeissa ja hallimaisissa rakennuksissa.


Kuva Tuomo Seppänen


90 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page