top of page

Kukkulan talossa on esillä Tuula Palovirran maalaamia ikoneja


Ikoni on ortodoksiseen jumalanpalveluselämään liittyvä kuva. Kuva voi esittää esimerkiksi Kristusta, Jumalanäitiä, Pyhää ihmistä tai enkeleitä. Myös kirkollisille juhlapyhille ja tapahtumille on omat ikoninsa.

Parin kuukauden ajan, kesäkuun alusta alkaen, ikoneita on nähtävillä Kukkulan talolla. Ikonit on taiteillut puolankalaissyntyinen Tuula Palovirta.

Palovirta kertoo, että hänen varhaisin ikoneihin liittyvä muistonsa on peräisin hänen lapsuuden kodistaan.

- Ikoni oli painokuvaikoni kamarin seinällä. Ilmeisesti isä tai isänäiti oli ottanut sen mukaansa, kun he joutuivat lähtemään kodistaan Suojärveltä evakkomatkalle. Mummo ja isä olivat siis ortodokseja ja siksi kyseinen ikoni kuului meidän kotiimme. Ikoni oli jotenkin mystinen, ja se välitti armon ja laupeuden tunnetta, Palovirta kertoo.

Ikonimaalausopinnot Palovirta aloitti Jyväskylässä kansalaisopiston kurssilla vuonna 2008. Hän tunsi heti löytäneensä jotain, mitä haluaa tehdä.

Sen jälkeen taiteilija onkin hakeutunut vuosittain useille Valamon opiston ikonimaalauskursseille.

Tuula Palovirta painottaa, että ikonien on noudatettava kirkon opetusta, joten niiden maalaamiseen liittyy sääntöjä, joita on kunnioitettava. Ikonissa kaikella on merkitys, joten on tiedettävä, mitä maalaa. Ikonit maalataan perinteisten esikuvien mukaan, eli mitään ylimääräistäkään ei saa olla.

Lue enemmän 17.6. Puolanka-lehdestä.


Jenna Hiltunen

328 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page