top of page

Kunnaneläinlääkäri Marja Pietikäinen saa tehdä monipuolista työtä


Kunnaneläinlääkäri Marja Pietikäisen varmoissa otteissa suomenpystykorva Siiri ei ollut moksiskaan saadessaan ensimmäisen rokotteensa.

Marja Pietikäinen sai vakituisen eläinlääkärin pestin Puolangalta kunnaneläinlääkärinä helmikuussa 1992. Pitkän uransa aikana hän onkin saanut tutustua moniin ihmisiin, niin tuotantoeläinten kuin lemmikkien omistajiin. 

Eläinlääkärin arki on liikkuvaa. Pietikäinen on osa-aikaeläkkeellä, joten hän työskentelee kolme päivää viikossa maanantaista keskiviikkoon. Hänen työnkuvaansa kuuluu suur- ja pieneläinten hoito, ennaltaehkäisevä hoitotyö ja terveydenhuoltokäynnit. Lisäksi hän tekee koko Kainuun alueella maitohygieniatarkastuksia, jotka tuovat fyysisesti kevyempää vaihtelua arkeen. 

Eniten Marja Pietikäinen arvioi hoitavansa lehmiä ja koiria. Lisäksi on muitakin lemmikkieläimiä sekä lampaita ja poroja. Esimerkiksi sikalat ja kanalat ovat sen sijaan loppuneet.

Työn parhaiksi asioiksi Pietikäinen kertoi synnytysavustukset, koska niissä yleensä päästään onnelliseen lopputulokseen. Hänen työhönsä kuuluu kuitenkin myös toinen puoli eli eläimen lopettamistapaukset. Lemmikin lopettaminen on kova päätös, koska monesti se voi olla kuin perheenjäsen. 

- Lopetus on usein sellainen, että eläin on vanha ja kivulias. On hyvä, että ihmiset tekevät päätöksen lopettamisesta ajoissa. Vähän on havaittavissa, että se on nykyään vaikeaa, mutta eläimen kannalta se on varmasti parempaa, että ei pitkitetä kivuliasta aikaa loppuvaiheessa, Pietikäinen pohti.


Eläinlääkärin työstä enemmän 3. maaliskuuta ilmestyvässä Puolanka-lehdessä.


Laura Tolonen
277 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page