top of page

Luoteenjärven kunto tarkastettiin koekalastuksella


Viime viikon tiistaina koeverkkokalastettiin Puokiolla sijaitseva Luoteenjärvi. Koekalastuksen tavoitteena oli selvittää, millainen kalakanta järvessä on ja onko järvellä edellytyksiä ja tarvetta hoitokalastukselle.

Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa toimiva KAIPO-hanke on Kainuun ja Pohjois-Karjalan ely-keskusten, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ja Proagria Itä-Suomen yhteistyössä järjestämää vesien kunnostustoimintaa, osaajien verkostoitumista sekä koulutuksia järjestävä hanke, jonka puitteissa Luoteenjärven koekalastus verkoilla tehtiin.

Järvessä oli yön yli kymmenen 5 - 55 millin silmäkoolla olevaa puolitoista metriä korkeaa verkkoa, jotka olivat vedessä kahden ja puolen metrin levyisissä paneeleissa.

Kalastuksen tuloksena todettiin heti verkkojen noston yhteydessä, että järvessä ei ollut ainakaan minkään kalalajin erityistä runsautta. Esimerkiksi särkeä ja lahnaa nousi verkoilla vain vähän ja muutakin kalaa hyvin niukasti: muutamia pannukarkeita ahvenia, puolikymmentä haukea ja yksi pieni kiiski.

- Onko tässä mahdollisesti käynyt kalakuolema jossain välissä, kun tästä järvestä ei noussut yhtään keskikokois­ta kalaa. Kyllä tämän kalakannan olisi pitänyt kasvaa isommaksi, mitä tämä verkkokalastus nyt osoitti, kalastuksen toinen toteuttaja, Heikki Tahkola Oulun kalatalouskeskuksesta totesi.

Kalastusta oli saapunut seuraamaan runsas joukko Luoteenjärven ympäristön asukkaita ja mökkiläisiä. Järven kunto mietitytti paikallisia ja matalan, syvimmältä kohdaltaan vain 1,8 metriä syvän järven tila kiinnosti asukkaita. Luoteenjärven koeverkkokalastuksen hoitivat Proagria Oulu, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset ja Oulun kalatalouskeskus.

Lue enemmän 23. syyskuuta ilmestyvästä Puolanka-lehdestä.


Tuomo Seppänen

123 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page