top of page

Maitoa tuotettiin Puolangalla viime vuonna edellisvuotta vähemmän


Vuonna 2021 Kainuussa lähetettiin maitoa meijeriin 148 tilalta yhteensä 64 miljoonaa litraa. Keskimääräinen maidontuotanto tilaan kohden oli 434 000 litraa. 

Vuonna 2021 meijeriin lähetetty maitomäärä kasvoi Kuhmossa 0,7 miljoona litraa, mikä on yhdessä kunnassa todella huomattava nousu. Syksyllä 2019 Kuhmossa oli kolmet navetta-avajaiset.  

Puolangalla vuosikausia kestänyt hyvä kasvu maidontuotannossa kääntyi viime vuonna laskuun ja maidontuotanto väheni noin 0,6 miljoonaa litraa kokonaismäärän ollessa 14,9 miljoonaa litraa. Väheneminen oli noin neljä prosenttia, ja Kainuun ely-keskuksen maaseutuasiantuntija Matti Haverinen kertoi, että Kainuussa vaihtelevuutta on ollut enemmänkin. 

- Valion siirtyminen vuonna 2019 maidonhankinnassa sopimustuotantoon on hillinnyt investointeja maidontuotantoon. Luopuvien tilojen tilalle ei ole voitu investoida ja kehittää korvaavaa tuotantoa. Investoinnit muun muassa eläinten hyvinvointiin ja muihin investointikohteisiin mahdollistavat maidontuotannon kehittämisen nykyisissä puitteissa, Haverinen kertoi.

Puolangalla tilakohtainen maidon keskituotos vuonna 2021 oli yli kaksinkertainen eli 934 000 litraa verrattuna koko Kainuun vastaavaan maitomäärään. Määrä on koko Suomen tasolla huippua. Haverisesta keskituotossa näkyy Puolangalla tuotantoon tehdyt panostukset.

- Puolangalla on tehty jo pitkään vahvaa ja hyvää työtä maidontuotannon kannattavuuden ja tehostamisen edistämiseksi. Se kertoo, että Puolangalla on ammattitaitoisia ja yrittäjähenkisiä maidontuottajia. Toimivat tilat ovat investoineet ja kasvattaneet tuotantoaan merkittävästi, Haverinen totesi.

Aiheesta enemmän 2. helmikuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.


Laura Tolonen, kuva: Puolanka-lehden arkisto

 


105 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page