top of page

Markkinaoikeus määräsi Puolangan kunnalle 120 000 euron seuraamusmaksun

Markkinaoikeus on määrännyt Puolangan kunnalle Kilpailu- ja kuluttajaviraston eli KVV:n esityksen mukaisesti 120 000 euron seuraamusmaksun. Kunta teki vuoden 2020 alussa alueen sote-palveluiden järjestämisestä useiden kymmenien miljoonien eurojen arvoisen jatkosopimuksen ilman kilpailutusta.


Markkinaoikeus katsoi 2. heinäkuuta antamassaan ratkaisussa, että vuoden 2020 alussa tehdylle suorahankinnalle ei ollut hankintalain mukaista suorahankintaperustetta. Sopimuksen jatkamisessa oli kyse sellaisesta olennaisesta muutoksesta alkuperäiseen sopimukseen, että se olisi tullut kilpailuttaa uudestaan, eikä muutokseen soveltunut myöskään mikään olennaisen sopimusmuutoksen oikeuttamisperuste.


Pormestari Harri Peltola sanoo, että markkinaoikeuden päätös oli odotettavissa kilpailuviraston esityksen jälkeen. Puolangan kunnan näkemyksen mukaan suorahankinta oli perusteltavissa vallitsevassa tilanteessa. Yhtenä perusteena oli sote-uudistuksen lainsäädännön sekava tilanne.


- Tiedossa oli, että suorahankinta tuossa tilanteessa on sellainen, että liikutaan sellaisella alueella, jossa ei voi ihan varmaksi tietää, onko se mahdollista vai ei. Kunnanhallitus on tietoisesti tehnyt päätöksen valtuuston keskustelun jälkeen, Peltola toteaa.


KVV:n tiedotteessa todetaan, että jatkosopimus oli arvoltaan yli 7 miljoonaa euroa vuodessa, eli suorahankinta oli alkuperäisessä laajuudessaan useiden kymmenien miljoonien eurojen arvoinen. Kyse on rahalliselta arvoltaan yhdestä suurimmista hankintakokonaisuuksista, johon KKV on valvonnassaan puuttunut.


- Puolangan kunnan kannalta vuoden 2020 väliaikaisella sopimuksella pystyttiin käytännössä tuottamaan kaikki terveyspalvelut ja hoivapalvelut noin 400 000 - 450 000 euroa halvemmalla kuin vuonna 2019 tai vuonna 2021. Vaikka seuraamusmaksu huomioidaankin, niin silti jäädään reilusti positiivisen puolelle, Peltola sanoo.


Lisää markkinaoikeuden päätöksestä voi lukea 14.7. ilmestyvästä Puolanka-lehdestä.


Laura Heikkinen

161 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page