top of page

Merja Väisäselle Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan mitali

Puokiolainen Merja Väisänen on saanut tasavallan presidentin myöntämän Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan mitalin. Tunnustus myönnettiin Väisäselle vesihavainnoinnista, jota hän on tehnyt 25 vuoden ajan.

- Olihan se hienoa, kerta kaikkiaan. Ei olisi kyllä tällaista ikinä uskonut, Merja Väisänen kertoi.

Mitalin luovuttivat Väisäselle Puokiolla Kainuun ely-keskuksen ympäristövastuuyksikön päällikkö Jari Pesonen ja ympäristösuunnittelija Pasi Toro. Pesonen totesi, että pitkäaikainen hydrologinen seuranta on tärkeää luonnon muutosten tunnistamisessa. Kerättyä tietoa hyödynnetään monin tavoin.

Nykyisin eläkkeellä olevat Merja ja Seppo Väisänen tekevät vesihavainnointia Alakankaan pohjavesiasemalla, johon kuuluu yhteensä 13 vedenmittauspistettä. Pohjavesipisteet sijaitsevat noin kahden kilometrin säteellä. Merja Väisänen laski, että ensimmäiseltä kaivolta viimeiselle kulkiessa matkaa kertyy noin kuusi kilometriä.

- Puolet niistä ovat minun kotitilani Seppäsenniemen mailla. Sinne on tästä meiltä kymmenen kilometriä. Meillä on mökkikin siellä järven rannassa. Se on meille tuttua maastoa, Seppo Väisänen kertoi.

Valtakunnalliset pohjaveden seuranta-asemat, joita on noin 75 kappaletta, sijaitsevat mahdollisimman luonnontilaisilla alueilla ja edustavat erilaisia hydrogeologisia olosuhteita.

Seuranta-asemilla mitataan pohjaveden pinnankorkeutta ja vedenlaatua sekä niissä tapahtuvia muutoksia. Lisäksi asemilla seurataan roudan syvyyttä, lumen paksuutta ja maankosteutta, jotka vaikuttavat pohjaveden muodostumiseen,


Lisää Puokion vesihavainnoinnista voi lukea 28.7. ilmestyneestä Puolanka-lehdestä.


Laura Heikkinen


152 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page