top of page

Moni taho työskentelee demokraattisten vaalien onnistumiseksiViikko sitten kylänraitille nousivat vaalimainosten telineet presidentinvaalin merkiksi, ja vaaliuutisointia nousee esiin sosiaalisessa mediassa ja lehdissä. Ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona ja jatkuu tiistaihin asti. Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina.

Vaalin valmistelut on aloitettu jo kuukausia sitten, kun oikeusministeriö on toimittanut ilmoituksen vaalista. Valtuustokausittain vaihtuvan keskusvaalilautakunnan tehtävä on järjestää kunnalliset ja valtakunnalliset vaalit.

Kunnanhallitus määrää vaalilautakunnan jäsenet, jotka hoitavat vaalipäivän järjestelyt ja äänten vastaanoton. Jäsenet ovat pääasiassa eri puolueiden toimijoita.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri vastaa käytännön järjestelyistä. Tässä tehtävässä neljänsiä vaaleja järjestää Lassi Keränen.

Viime viikon tiistaina vaalitoimitsijat pitivät kenraaliharjoituksen valtuustosalissa. He harjoittelivat vaalijärjestelmän käyttöä ja kävivät läpi myös mahdollisia ongelmatilanteita.

- Vaalitietojärjestelmä on sähköinen järjestelmä, jota käytetään ennakkoäänestyksessä ja varsinaisena vaalipäivänä. Vaalitoimitsijoiden harjoituksessa mentiin läpi proseduuri ja mitkä ovat tärkeitä asioita. He saivat kokeilla järjestelmää ja varajärjestelmää, Keränen kertoo.

Moni ihminen työskentelee täysipäiväisesti, jotta vaalit onnistuisivat ja sitä myöten demokratia toteutuisi. Keränen kertoi, että kaiken tekemisen perustana on kolme asiaa:

- Mahdollisuus äänestää, tiedetään kuka äänestää ja vaalisalaisuuden on säilyttävä. On toki muutakin huomioitavaa, mutta nämä ovat koko ajan keskiössä.

Näiden asioiden toteutumiseksi on hyvin tarkat menettelytavat. Mikäli tulee poikkeustilanteita tai muuta mietityttävää, Keräsellä on käytössä oikeusministeriön apu.

Keränen kertoo, että nyt kun hän on useamman vuoden ajan perehtynyt vaalijärjestelmään, niin hän kokee, että Suomessa vaalit ovat rehelliset, koska mitään ei koskaan tehdä yksin ja käytänteet tekevät työstä hyvin valvottua. Vaalien valmisteluihin osallistuvat suhtautuvat asiaan myös sen vaatimalla vakavuudella.

Vaalien järjestämisestä enemmän 17. tammikuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.


Laura Tolonen

90 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page