top of page

Naulaperän kyläkirja ilmestyy ensi vuoden puolella


Lauri Moilanen ja Tuomo Seppänen kävivät läpi hyvin runsasta Honkalanvaaralta löytynyttä metalliaineistoa.

Naulaperän eli Naulalan kylän kyläkirja on viimeistelyä vaille valmis, ja se ilmestyy alkuvuodesta 2022. Pari vuotta sitten alkunsa saanut projekti luo laajan katsauksen Naulaperän yleis- ja asutus­his­torian eri vaiheisiin. Samalla se tuo näkökulmaa Suomen historiaan myös laajemmin.

Naulaperän kyläkirjan kirjoittamisesta ja toimittamisesta vastaava Lauri Moilanen kertoo, että kirja tulee jakautumaan kahteen pääosioon. Ensimmäisessä osiossa käsitellään luvuittain Naulaperän historian eri osa-alueita, kuten asutusta, elinkeinoja ja maataloutta. Toisessa osiossa esitellään kaikki Naulaperän talot ja niiden asutushistoria. Lisäksi kuvaillaan talon ja sen asukkaiden historiaa muistitiedon muodossa.

- Kirja kattaa karkeasti ottaen 1700 - 2000-lukujen välisen ajanjakson niin, että painopiste on 1900 - 1980-luvuilla. Kirjan parasta antia ovat ihmisiltä kerätyt muistot arjen elämästä sekä valokuvat, joita on saatu paljon, Moilanen sanoo.

Muistitietoaineiston eli haastattelut ja kuvat kirjaa varten on kerännyt Kari Seppänen. Lauri Moilanen on kirjoittanut kirjan tekstit Seppäsen raakatekstin pohjalta, minkä lisäksi hän on kehystänyt muistitietoa yleisemmän historian puolelta oman ammattiosaamisensa avulla.

Moilasen mukaan alusta alkaen oli selvää, ettei kirjasta tehdä tieteellistä tutkimusta.

- Se olisi aavistuksen hankaloittanut muistitiedon hyödyntämistä, ja näimme parhaaksi, että halutaan ennen kaikkea tallentaa kylän elämää ja henkeä muistojen ja kuvien muodossa, Moilanen toteaa.

Naulaperän kyläkirjan tekemisestä enemmän 27. lokakuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.


Laura Heikkinen, kuva Saara Heikkinen


168 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page