top of page

Onko kuntapolitiikka kriisissä?

Puolangan kunnanvaltuusto kokoontuu huomenna kokoukseensa, jossa päätetään muun muassa veroprosentit, kuten aina tähän aikaan vuodesta. Ennen vanhaan veroprosentit olivat kovinkin kuuma puheenaihe ja niistä käytiin monenlaista vääntöä ja jopa äänestettiin. Viime vuosina veroprosentit on nuijittu hyvinkin yksimielisesti, mikä on osoitus hyvästä asioiden valmistelusta ja yhteisymmärryksestä poliitikkojen kesken.

Huomisen kokouksen pääaiheeksi eivät varmaankaan nouse veroprosentit. Sen sijaan esityslistalla on muutama kuuma peruna, joiden käsittelyssä saattavat valtuutettujen kämmenet käydä kovinkin lämpöisinä. Listalla on kolmen tuulivoimapuistohankkeen kaavoituksen aloittamisesta päättäminen. Vaikka kyseessä on vasta kaavoituksen aloittamisen hyväksyminen, se on aiheuttanut äänestyksiä kunnanhallituksessa, mikä kertoo siitä, että asiasta ei ole yksimielisyyttä päättäjien keskuudessa. Asiasta kuulemma keskustellaan myös somessa, jossa tunnetusti asiat lähtevät lentoon, eivätkä tule koskaan ainakaan ehjinä takaisin maan pinnalle.

Oma ajankäyttöni ja mielenrauhani kannalta en harrasta someseurantaa ja siellä käytäviä keskusteluja, joten en tiedä, millaisia kannanottoja puolesta ja vastaan siellä käydään, mutta jotain osviittaa saa Keskustan Puolangan kunnallisjärjestön tähän lehteen kirjoittamasta yleisönosastokirjoituksesta.

Tuulipuistohankkeiden jälkeen palataan kuntavaalien kuumiin tunnelmiin, kun käsittelyyn tulevat Parempi Puolanka -ryhmän vaatimukset. Pisteenä iin päälle on sitten tilapäisen valiokunnan asettaminen teknisen lautakunnan erottamista varten.

Olen seurannut Puolangan kunnan poliittista elämää kohta kolmenkymmenen vuoden ajan varsin tiiviisti ja siihen aikaan on ehtinyt nähdä jo monenlaisia käänteitä. Päättyneen vaalikauden ja nyt alkaneen uuden vaalikauden tapaiset tapahtumat ovat olleet hyvin poikkeavia aiemmista, jos kohta monenlaisia koviakin keskusteluja on vuosikymmenten varrella käyty.

Eniten minua on hämmentänyt se, että kun katsoo ympärilleen kunnassa, niin näin hyvin meillä eivät asiat ole olleet sitten 1980-luvun. Meidän terveyspalvelumme ovat ylivoimaisesti parhaat, mitä esimerkiksi Kainuussa on. Koulumme on vielä uusi ja hyväkuntoinen, meillä on uusi toimiva terveyskeskus, uutta päiväkotia rakennetaan samoin uutta liikuntahallia ja elinkeinopuolelle biokaasulaitosta. Välillä on tullut mieleen, että meneekö meillä liian hyvin? Puuttuvatko meiltä todelliset ongelmat ja haasteet? Kun kunta oli 2000-luvun alussa kriisikuntana, en ole nähnyt sitä ennen enkä sen jälkeen niin yksituumaista kunnan päättäjien joukkoa, joka pisti kunnan asiat porukalla kuntoon.

16 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Erilainen itsenäisyyspäivä

Tiistaina vietettiin Suomen 105. itsenäisyyspäivää. Aiemmat itsenäisyyspäivän juhlat ovat olleet perinteisen kaavan mukaan olleita,...

Comments


bottom of page