top of page

Pilotissa ensihoidon henkilökunta liitetään pelastustoimen tehtäviin


Jotta ensihoito voi avustaa pelastustoimen tehtävissä, he ovat päässeet tutustumaan moniin uusiin välineisiin. Kuvassa opetellaan paineilmatyynyjen käyttöä.

Puolangalla ja Vuolijoella aloitetaan pilotti, jossa ensihoitajat tukevat pelastustoimen yksiköitä heidän tehtävissään. He aloittavat paikalle tullessaan esimerkiksi tehokkaan alkusammutuksen ja ehkäisevät onnettomuuden laajenemista. Sen jälkeen he voivat tukea pelastusyksiköitä vaikka tuomalla tarvikkeita.

Ensihoitajat ovat käyneet vapaapalokuntalaisen koulutuksen, jonka aikana he ovat saaneet tarvittavaa tietoa ja tutustuneet kalusteisiin. Ambulanssiin tulee vain vähän lisäkalustoa pelastustoimen tehtäviin liittyen, ja ensihoidon henkilöstö työskentelee omissa työasuissaan lisänä kevyt suojapuku.

Vaativat osa-alueet kuten savu- ja kemikaalisukellus jätetään pelastusalan ammattilaisille. Kainuun soten ja Kainuun pelastuslaitoksen yhteisellä pilotilla pyritään nopeuttamaan avun tarvitsijan nopean virka-avun saamista.

- Meidän kohdalla keihäänkärki on tarvitsevalle avun tarjoaminen mahdollisimman nopeasti niillä resursseilla, jotka ovat kohdetta lähellä, Kainuun pelastuslaitoksen vs. pelastuspäällikkö Juha Kärkkäinen korosti.

Puolangalla paloasema on virka-aikana miehitetty yhdellä palomiehellä. Pilotin kautta ilta- ja yöaikaan saadaan kuitenkin Puolangallakin virka-apu nopeasti paikalle, sillä ensihoidon henkilökunta päivystää Puolangalla ympäri vuorokauden.

Pilotin yksi tärkeä pointti on myös se, että hälytyksen tullessa pelastustoimelle ohjaamosta voidaan katsoa, mikä yksikkö on lähimpänä. Ensihoitajat liikkuvat luontaisesti paljon, ja he voivat olla hälytyksen tullessa lähin yksikkö. Nyt heidät voidaan ohjata paikalle tekemään alkutoimenpiteitä ja kartoittamaan tilanne. Heidät voidaan hälyttää paikalle myös silloin, jos he ovat tekemässä ei-kiireellistä potilaskuljetusta lähettyvillä.

Lue aiheesta enemmän 17. helmikuuta ilmestyvästä Puolanka-lehdestä.


Laura Tolonen


158 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page