top of page

Poistotekstiilien keräys on alkanut koko Kainuussa


Mekaaniseen kuidunavaukseen soveltuva osuus tekstiileistä ohjataan Lounais-Suomen jätehuollon Paimion poistotekstiililinjastolle, jossa siitä tehdään kierrätysraaka-ainetta yritysten käyttöön.

Kaikkialla Kainuussa ja Vaalassa on nyt aloitettu poistotekstiilien kerääminen. Puolangalla poistotekstiilien keräys aloitettiin maanantaina.

Puolangalla uudelleen käytettävät tekstiilit eli puhtaat, kuivat ja hyväkuntoiset, myyntiin kelpaavat vaatteet, jalkineet ja kodintekstiilit vastaanottaa Puolangan kierrätysmyymälä, joka on muutti viime viikolla virastotalolta monitoimitalolle.

Huonokuntoiset ja käyttökelvottomat vaatteet ja tekstiilit taas viedään hyvin pakattuina jäteasemalle. Myös jäteasemalle vietävien tekstiilien tulee olla puhtaita ja kuivia.

Poistotekstiilien kierrätyksen aloittamisen taustalla on toissa vuonna uudistunut jätelaki, joka velvoittaa kuntia aloittamaan poistotekstiilien keräyksen vuoden 2023 alusta alkaen. Kainuussa ja Vaalassa keräyksestä vastaa Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi.

Kierrätyskuiduksi soveltuvat käyttökelvottomaksi kuluneet, mutta puhtaat, hajuttomat ja kuivat paidat, housut ja hameet sekä kodintekstiilit. Ekokympin asiantuntija Anu Koskela korosti, että lajitteluasemalle palautettava poistotekstiilit on tärkeää palauttaa puhtaina ja kuivina sekä hyvin pakattuna suljettuun muovipussiin.

Poistotekstiilit matkaavat lajitteluasemalta Kajaaniin kierrätyskeskus Entrinkiin, jossa tekstiileille tehdään tarkempi lajittelu. Tuolloin esimerkiksi eritellään villat ja kierrätyskuiduksi lähtevät sekä ne, jotka ei sovi jatkokäytettäväksi.

Aiheesta enemmän 8. helmikuuta ilmestyvässä Puolanka-lehdessä.


Laura Tolonen, kuva LSJH

201 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page