top of page

Protsykin perheellä on suuri huoli Ukrainassa olevien omaisten kohtalosta


Ukrainalaiset Artem ja Antonina Protsyk ovat päätyneet Suomeen kesätöiden kautta ja ovat nyt viettäneen talvenkin täällä. Viime vuoden loppupuolella syntyi heidän esikoislapsensa Emilia, joka on saanut viettää koko tämän astisen taipaleensa Suomessa.

Artem on ollut useina vuosina töissä Suomessa. Hän on ollut kausitöissä Suolijärvellä Ärmätillä, mutta hän on myös muualla päin Suomea tehnyt muita töitä, kuten rakennushommia. Tällä hetkellä hän työskentelee Puokiolla Männikön tilalla. Prostykin perhe saa majoittua maatalon pihapiirissä omassa rakennuksessa.

Vaikka Suomessa eläminen on ollut kaikin puolin mukavaa, niin silti viime viikot Artemin ja Antoninan elämää on varjostanut sodan synkkä pilvi ja päivittäinen huoli Ukrainassa olevista sukulaisista.

Sota oli todellinen yllätys. Kun sota alkoi, Artem ja Antonina alkoivat heti soitella läheisille, ja huoli kaikista oli kova.

Ensimmäisinä päivinä heitä huoletti esimerkiksi se, että Antoninan sisko ei päässyt lähtemään Kiovasta, koska tiestö on vaurioitunut pahoin. Sisko joutui nukkumaan metrotunneleissa kaksivuotiaan lapsensa kanssa. Antoninan toinen sisko ei taas ole saanut lähteä Kiovasta, koska hän on lääkäriopiskelija ja häntä voidaan tarvita.

Artem on kotoisin Ukrainasta Starokostyantynivista ja Antonina pienemmästä kylästä aivan läheltä. Paikka on vielä säästynyt iskuilta ja tällä hetkellä perheestä onkin monet menneet sinne turvaan.

- Ukrainassa on kaikkialla vaarassa, koska ei voi tietää, mitä seuraavana päivänä tapahtuu, Artem sanoi.

Artemin eno asuu vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa Harkovassa, joka on ollut kovan pommituksen kohteena. He onnistuivat pakenemaan Artemin isoäidin luokse rauhalliselle seudulle.

Artem kertoi, että kaikki ukrainalaiset, joilla on jonkinlaista sotilaskokemusta, ovat taistelemassa ja taistelutahto on kova.

- Kaikki ovat kuitenkin varmoja, että Ukraina voittaa. Kaikki Ukrainassa haluavat voittaa, Artem kertoi.

Lue enemmän 30. maaliskuuta ilmestyvästä Puolanka-lehdestä.


Laura Tolonen, kuva Tuomo Seppänen

233 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page