top of page

Puolangalle ensimmäinen porokuninkuus


Miika Lauronen, Jesse Tolonen ja Eino Patana sekä Verneri-poro kuninkuuspokaalia ulkoiluttamassa.

Pääsiäisviikonloppuna järjestettiin Inarissa porokuninkuusajot, jotka samalla päättivät kisakauden. Pintamon paliskunnan Miika Laurosen, Juuso Tolosen, Jesse Tolosen ja Eino Patanan omistama Verneri-kilpaporo juoksi kuninkuuden. Tämä on ensimmäinen kuninkuus Puolangalle eikä niitä ole ennestäänkään montaa Pintamon paliskunnalla. Poron ajajana heillä oli Janne Alatalo.

Verneri on Juuson, Jessen ja Einon yhteisellä poromerkillä. Veljekset ovat Miikan serkun lapsia, niinpä hän pääsi kouluttamaan Verneristä kilpaporoa.

Pojille tämä on ensimmäinen ajoporo, joten he pääsivät aika rytinällä lajin makuun. Miika on ikänsä ollut porojen kanssa ja osallistunut myös ajoporojen treenaamiseen. Viimeiset nelisen vuotta hän on kuitenkin treenannut aktiivisemmin kilpaporoja. Tällä hetkellä hän kisaa kolmella porolla.

Miika kertoi, että he etsivät koko ajan vasoista hyviä kilpaporoja. Millainen se sitten on?

- Nopea, sisukas ja voitontahtoinen, Jesse vastaa ja muilla pojilla ei ole lisättävää.

Miika näkee, että hyviä kilpaporoja on monenlaisia. Toiset ovat eloisia kuten Verneri ja toiset rauhallisempia. Kuitenkin yksi asia pitää olla kunnossa ja se on kiinnostus radalla juoksemiseen. Siihen poroa ei voi pakottaa.

- Sehän se pää tekee kilpaporon. Pitää kiinnostaa laukata ja tietenkin myös fysiikan puolesta pitää pystyä menemään kovaa. Jos poroa ei kiinnosta juosta niin se ei juokse vaikka oisi kuinka hyvä rakenne ja komea poro, Miika kertoi.

Verneri on vielä nuori poro ja tämä oli sen ensimmäinen kokonainen kausi. Viime talvena se ajoi vain kaksi kisaa, jottei se käy nuorelle porolle liian raskaaksi.

Aiheesta enemmän 19. huhtikuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.


Laura Tolonen, kuva Riikka Väyrynen


169 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page