top of page

Puolangalta löytyi jättiraakku


Tänä vuonna Puolangalla sijaitsevasta purosta on löydetty useita iäkkäitä ja poikkeuksellisen suuria raakkuja. Yhden löydetyn raakun pituus oli ennätykselliset 183 millimetriä. Jokihelmisimpukka, joka on erittäin uhanalainen ja tunnetaan myös nimellä raakku, on Suomen pitkäikäisin eläinlaji.

Kainuu ely-keskuksen tiedotteen mukaan simpukan löytäjiä olivat Alleco oy:n tutkimussukeltajat Juha Syväranta ja Panu Oulasvirta. He mittasivat simpukoita osana Kainuun ely-keskuksen tilaamaa tutkimusta. Mittausten jälkeen simpukat palautettiin takaisin jokeen.

Raakut jatkavat kasvuaan koko elämänsä ajan, mutta kasvu hidastuu huomattavasti noin 40 ikävuoden jälkeen. Suurimmat yksilöt saavuttavat tyypillisesti 120 - 130 millimetrin pituuden.

Raakku on eläinlaji, joka voi elää 150-vuotiaaksi, ja Pohjois-Suomessa jopa 200-vuotiaaksi. Puolangalta löydetyn jättiläisraakun ikää ei kuitenkaan tiedetä. Simpukoiden kasvunopeus vaihtelee eri jokien välillä, ja nuorten yksilöiden ikä voidaan määrittää elävän simpukan kuoren vuosirenkaiden perusteella. Vanhempien, tummuneiden raakkujen vuosirenkaat eivät kuitenkaan erotu selkeästi, minkä vuoksi iänmääritys on tehtävä kuolleen yksilön kuorileikkeestä.

Lue enemmän 22. marraskuuta ilmestyvästä Puolanka-lehdestä.


Kuva: Juha Syväranta / Alleco oy.


103 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentare


bottom of page