top of page

Puolanka-lehden kirjahanke kokoaa yksiin kansiin haastatteluja Maantieltä taloon -sarjasta


Maantieltä taloon -sarjan jutut on kirjoittanut pääasiassa Rauni Räisänen. Kuvassa Räisänen haastattelee Aholan isäntää Jorma Ollanketoa juttusarjaa varten vuonna 2002.

Viime vuoden puolella alkunsa saanut Puolanka-lehden kirjahanke etenee. Kirjaan tullaan kokoamaan haastatteluja lehden pitkäaikaisesta Maantieltä taloon -sarjasta. Sarjan ensimmäinen haastattelu ilmestyi vuoden 1993 kesäkuussa, ja siitä lähtien sarjassa on ilmestynyt juttuja aina vuoteen 2010 asti. Ne on kirjoittanut etupäässä toimittaja Rauni Räisänen. Hän kertoo olevansa mielissään kirjahankkeesta.

- Minulle on sanottukin aiemmin, että sarjan haastatteluista saisi kyllä kirjan.

Kirjan kokoaa kausitoimittajana Puolanka-lehdessä pitkään toiminut Laura Heikkinen. Hän kertoo, että juttu­sarjan teemaa kuvaavat hyvin ensimmäisen haastattelun alkusanat: ”Kesäaikana tekee mieli ajella pikkuteitä ja pistäytyä taloihin meneville teille katsomaan, mitä tien päässä oikein on.” Haastatteluja tai niiden tarkempia aihepiirejä ei ole sovittu etukäteen, vaan ne ovat syntyneet spontaanisti erilaisista ihmisistä ja erilaisista tilanteista.

- Tämä on minusta hauska konsepti juttusarjalle, ja se sopii juuri paikallislehteen. Nykypäivän näkökulmasta se on hyvin erilainen tapa tehdä haastatteluja. Yhdessä jutussa Rauni esimerkiksi kuvaa, miten hän päätyy erääseen taloon tekemään haastattelua puhelinlankoja seuraamalla, Heikkinen sanoo.

Maantieltä taloon -sarjan juttuja voisi nimittää Laura Heikkisen mukaan myös talohaastatteluiksi. Ihmisten kertomukset linkittyvät vahvasti haastattelupaikkaan, joka etenkin sarjan alussa on usein heidän kotitilansa tai -talonsa. Paikallisten ihmisten lisäksi jutuissa nouseekin esiin paikallisten talojen historia.

- Yksi yhdistävä tekijä haastatteluissa on kotiseudun tärkeys ihmisille, Heikkinen toteaa.


Kirjahankkeesta enemmän 10. maaliskuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.


Laura Tolonen


161 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page