top of page

Puolanka on Suomen kärkeä maidontuotannossa


Rakennemuutos Kainuun lypsykarjatiloilla on ollut rajua. Parissa vuosikymmenessä tuottajien määrä on pudonnut 80 prosenttia, mutta siitä huolimatta tuotanto on kasvanut yli 10 prosenttia.

Puolankalaiset maidontuottajat lisäsivät meijeriin lähetetyn maidon määrää viime vuonna yli miljoonalla litralla edellisvuoteen verrattuna. Maitoa tuotettiin 14,7 miljoonaa litraa, kun vuonna 2018 sitä lähetettiin 13,7 miljoonaa litraa. Vertailun vuoksi esimerkiksi vuonna 1996 Puolangalta vietiin meijeriin 4,6 miljoonaa litraa maitoa. Kuntatasolla Puolanka on valtakunnan suurimpia maidontuottajakuntia.

Puolankalaisten maitotilojen keskimääräinen maidon tuotanto oli viime vuonna 867 000 litraa, kun se edellisenä vuonna oli 763 000 litraa. Samaan aikaan tilojen määrä on vähentynyt. Kun vielä vuonna 1996 Puolangalla oli 69 maitotilaa, niin viime vuonna enää 17, mikä on yhtä vähemmän kuin edellisenä vuotena. Maidontuotanto jatkoi kasvuaan Kainuussa vuonna 2019 lähes miljoona litraa, vaikka maitotilojen määrä on vähentynyt. Kainuussa maitoa lähetettiin meijeriin 177 tilalta yhteensä 64,9 miljoonaa litraa. Lähetetty maitomäärä kasvoi reilun prosentin, vaikka maidonlähettäjien määrä väheni lähes 9 prosenttia. Käytännössä kainuulaisen maidontuotannon kasvu tuli kokonaan Puolangalta. Maidontuotanto lisääntyi myös Sotkamossa ja Ristijärvellä, muualla Kainuussa se laski. Eniten laskua oli Kuhmossa.

Rakennemuutos Kainuun lypsykarjatiloilla on ollut rajua. Parissa vuosikymmenessä tuottajien määrä on pudonnut 80 prosenttia, mutta siitä huolimatta tuotanto on kasvanut yli 10 prosenttia. Vuonna 2019 keskimääräinen maidontuotanto oli 367 000 litraa tilaa kohden. Maidontuotannon lisäys selittyy tuotannon tehostumisella ja keskituotoksen kasvulla. Tilakohtainen keskituotos on noussut reilusti yli viisinkertaiseksi 20 vuodessa. Myös lypsykarjatilojen koot ovat kasvaneet merkittävästi tiloilla tehtyjen investointien myötä.


Lue enemmän 22. tammikuuta Puolanka-lehdestä.

Tuomo Seppänen


201 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Tietovisa Ravintola Esterissä ja etänä 16.6. kello 17

Ravintola Esterin tietovisa käydään 2-4 -henkisin joukkuein kello 17 alkaen. Vastausaikaa on kello 18 saakka. Mikäli haluat osallistua kisaan, lähetä vastauksesi osoitteeseen tuomo.seppanen@puolanka-l

Comments


bottom of page