Talvisodan syttyessä ryhdyttiin varautumaan pula-aikaan, koska sota-aikana ulkomailta ei saataisi polttoainetta. Niinpä autoihin keksittiin puuhiilellä toimiva puukaasutin eli häkäpönttö. Hiilen saamiseksi perustettiin lähinnä valtion maille hiiltopiirejä, jollainen tuli myös Kainuuseen. Miiluja poltettiin useissa eri paikoissa kuten Kuluntalahdessa Kiehimässä ja Puolangalla.
Puolangalla hiiltopaikka oli Pihlajavaaralla lähellä Heinäjokea. Nykyisin hiilimiilujen paikoilla on Suojala-niminen talo ja myöhemmin viereen rakennettu Sytelä-niminen talo ja sen piha-alue. Maantie kulki vierestä, joten siihen pääsi helposti autolla.
Hiiltotyömaat tarjosivat isolle joukolle töitä. Suurin osa työväestä oli paikallisia, jonkun verran oli Karjalasta tulleita evakkoja etupäässä metsätöissä.
Hiilimiiluja poltettiin vuosien 1940 - 1944 välisenä aikana, poltettujen miilujen lukumäärä oli merkittävä. Miilut olivat keskikokoisia, halkaisijaltaan 5 - 8 metriä.
Miilun polttaminen oli kolme viikkoa kestävä urakka. Miilumestarit asuivat sinne rakennetuissa saunoissa valvoen miilun palamista koko polttojakson ajan.
Lue enemmän 24. toukokuuta ilmestyneestä Puolanka-lehdestä.
Matti Palovirta
Comments