top of page

Zombiakut aiheuttavat helposti vältettävissä olevia tulipaloja


Zombiakkuja ovat akut ja paristot, jotka ovat heränneet henkiin esimerkiksi kolhiutuessaan. Ne voivat aiheuttaa tulipaloja kodeissa ja jätehuollon eri vaiheissa. Alan asiantuntijaorganisaatiot kampanjoivat yhdessä paristojen ja akkujen turvallisen kierrätyksen puolesta zombiakku-kampanjassa.

Zombiakulla tarkoitetaan käytöstä poistettua litiumioniakkua tai litiumparistoa, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin ja on pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä.

Vuoden 2020 alusta alkaen on rekisteröity 20 väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa tulipaloa. Lisäksi rekisteristä puuttuu lukematon määrä läheltä piti -tilanteita, joissa ei ole tarvittu pelastuslaitosta.

Akkujen oikeanlainen käsittely nousee tässä vaiheessa esiin näiden palojen estämisessä. Akut ja paristot kuuluu viedä niiden keräyspisteisiin navat teipattuina. Puolangalla keräyspisteitä on K-marketissa ja S-marketissa.

K-kauppias Raimo Holapasta paristojen kierrätys on erityisen tärkeää, ja Paprikan keräyspiste täytyykin varsin nopeasti.

Holappa korostaa paristojen oikeaoppista palautusta, eli pariston tai akun napojen peittämistä teipillä. Kaupassa aivan kuin kotonakin on riski syttyä tulipalo, jos teippausta ei tehdä. Teipattujakin paristoja kauppaan palautetaan, mutta suurin osa kierrätysastiaan laitetuista paristoista on teippaamattomia.

Lue enemmän 3. marraskuuta ilmestyvästä Puolanka-lehdestä.


Laura Tolonen, kuva zombiakku-kampanja

72 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page