top of page

Ekinokokkiloinen voi tarttua metsästyskoirasta ihmiseen


Metsästyskoira voi saada elimistöönsä ekinokokkiloisen syömällä raakoja hirven keuhkoja tai jossain tapauksissa myös hirven maksaa. Tämä voitaisiin helpoiten välttää sillä, että metsästyspaikkojen teurasjätteistä hirvien keuhkot hävitetään niin, etteivät koirat ja villit petoeläimet pääse niitä syömään. Mikäli näitä annetaan koirille, ne on kypsennettävä huolellisesti.

Hirviekinokokkiloinen on pääkantajalleen eli koiralle täysin vaaraton ja sitä ei voi huomata olevan koiralla. Koiran elimistössä kehittyvät loisen munat ovat mikroskooppisen pieniä ja ne voivat levitä eläimen turkkiin, jonka kautta ne voivat tarttua ihmiseen täysin huomaamattomasti. Ihminen ei voi saada loista suoraan hirvestä tai porosta.

Ihmiselle ekinokokkiloinen on haitallinen ja vaarallinen. Se alkaa muodostaa keuhkoihin rakkuloita, jotka voivat puhjeta, jolloin loiset leviävät muuallekin kehoon.

Hirviekinokokin ydin­esiintymisalue on pitkään ollut Kainuu. Lisäksi loista tavataan säännöllisesti Itä-Lapissa, lähinnä Sallassa sekä Kuusamossa ja Pohjois-Karjalassa. Viime vuosina loista on alettu tavata yhä enemmän myös Länsi-Suomessa.

Lue aiheesta enemmän 13. lokakuuta ilmestyvästä Puolanka-lehdestä.


Laura Tolonen, kuva Rauni Räisänen

544 katselukertaa0 kommenttia

Σχόλια


bottom of page