top of page

Jukka Daavittila ja Veli-Matti Moilanen rakentavat hirsirakennuksia perinteisellä menetelmällä


Auhojärven rannalta eräältä pihamaalta kuului jo aikaisin aamulla työn ääniä. Siellä uurastivat Vaarojen Rakentajat Jukka Daavittila ja Veli-Matti Moilanen uuden hirsimökkinsä parissa. Tulossa on heidän yritykselleen uusi aluevaltaus, sillä he aikovat vuokrata mökkiä.

Daavittila ja Moilanen ovat yhdessä rakentaneet hirrestä jo melkein kymmenen vuotta, ja kokemusta molemmilta on pidemmältä ajalta. He tekevät perinteisellä tavalla rakennettujen hirsirakennusten ja rakennelmien lisäksi vanhan kunnostuksia eli kengityksiä, rakennusten siirtoja ja erikoissahatavaraa.

Auhon rantatontilla sijaitsee upouusi, perinteisillä menetelmillä rakennettu hirsitalo. Pihalle on siirretty myös kaksi muuta hirsirakennusta, joista toinen on vuonna 1865 käyttöön otettu Nurmen pirtti Kivarinjärveltä. Puitteet ovat hyvät järjestää firmoilla tai isommallakin porukalla kokouksia tai vaikka pikkujouluja.

- Aikalailla tasan kolme vuotta sitten tältä tontilta kaadettin ensimmäiset pajukot. Olemme rakentaneet tätä mökkiä sivutyönä. Vuokraaminen olisi tarkoitus aloittaa syksyllä, kunhan saadaan viimeistelyt tehtyä talossa ja pihalla, Moilanen kertoi.

Perinteisessä hirsirakentamisessa jokainen hirsi on ainutlaatuinen ja se sovitetaan rakennukseen ominaisuuksiensa mukaan. Nurkkasalvoksissakin toimitaan puun mukaan. Edeltää kuitenkin pitkä prosessi, ennen kuin hirsi pääsee rakennuspalikaksi mökkiin.

Jos joku tilaa hirsimökin nyt, niin siihen kaadettaisiin puut vasta ensi talvena, minkä jälkeen edessä on kuivumisprosessi.

- Puuta aletaan kysellä, ja ensi sydäntalvena puun ollessa lepotilassa se kaadetaan. Sen jälkeen puu parkataan eli kuoritaan ja sahataan pelkaksi. Sen annetaan vähän aikaa kuivaa, sitten sahataan ja annetaan taas kuivaa kesän ajan. Sitten vasta seuraavana kesänä pääsee tekemään rakennusta, Jukka Daavittila kertoi.

Aiheesta enemmän 3.6. Puolanka-lehden mökkiliitteessä.


Laura Tolonen

835 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page