top of page

Kongasjärven Salmenjoen niska tarvitsee pohjapadon


Järven rehevöitymisen huomaa jo rantakasvillisuuden määrästä.

Väyrylä-Kongaksen osakaskunta suunnittelee pohjapatoa Kongasjärvelle Salmenjoen niskalle, joka laskee Osmankajärveen. Pohjapadon tavoitteena on Kongasjärven vesipinnan vaihteluvälin ja alarajan korkeuden vakiinnuttaminen luonnonmukaiselle tasolle. Sen tavoite on parantaa järven tilaa ja alueen elinvoimaisuutta. Tällä hetkellä käynnissä on suunnittelu, jonka on 80-prosenttisesti rahoittanut Kainuun ely-keskus ja loput on omarahoituksella eli ranta-asukkaiden vapaaehtoisella omarahoituksella. Suunnittelun kokonaiskustannukset ovat 18 288 euroa.

- Perusteita pohjapadon rakentamiselle on jo havaittavissa, kertovat Väyrylä-Kongaksen osakaskunnan puheenjohtaja Saara Tolonen ja varapuheenjohtaja Ari Heikkinen.

- Mökkiläiset ja järvellä käyvät ovat huomanneet järven vedenpinnan laskevan kesäisin ja veden laadun huonontuneen. Vettä on välillä melko vähänkin heinäkuun ja elokuun aikana, Heikkinen kertoi.

- Nyt vedenpinta on yli 50 cm matalammalla, Tolonen lisää.

Tuokin määrä näkyy äkkiä jo käytännössä. Venettä ei saa rantaan niin helpolla ja vaikutukset ovat hyvin moniulotteisia aina virkistyskäytöstä järven biologiaan.

- On tullut sellaista viestiä, että pyydykset limoittuvat ja kalat käyvät kutemassa korkean veden aikaan, niin vedenkorkeuden vaihtelulla on kalastoon vaikutuksia, mikä vaikuttaa edelleen järven biologiaan, Tolonen huomautti.


Laura Tolonen, kuva Saara Tolonen

36 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page