top of page

Lähiruoka ja korona-aika

Tässä lehdessä on teemana Omasta maasta -liite, jossa keskitytään lähiruokaan ja suomalaiseen maa- ja metsätalouteen. Lähiruoka on ollut lähes aina tapetilla, kun suomalaisesta ruokahuollosta on keskusteltu. Aika usein kotimaisen ruoantuotannon keskustelut ja seminaarit ovat jääneet puheiden asteelle, kun hinta on raadollisesti lopulta ajanut ohi kaikkien kotimaisuus-

ihanteiden.

Lähiruoka ja korona-aika on yhdistelmä, joka on muuttanut ainakin väliaikaisesti ja jopa hieman väkisinkin ruoantuotannon kotimaisuuden merkitystä. Kotimaisuuden merkitys näkyi myös kevättalvella, kun Huoltovarmuuskeskuksen todettiin olevan jos ei ihan pihalla, niin ainakin melkein, kun koronapandemia iski täysillä. Jouduttiin ensimmäistä kertaa tilanteeseen, jossa suomalainen huoltovarmuus punnittiin ja köykäiseksi todettiin. Suomalainen elintarviketeollisuus oli myös ainakin hetken ajan vaikeuksissa, kun kaikki ketjun osapuolet eivät pystyneetkään tuottamaan omaa osaansa ketjussa ja osassa tuotteista myytiin kaupoissa eioota. Viimeistään tuolloin herättiin siihen, että kotimainen tuotanto oli hyvinkin riippuvainen globaalista maailmantaloudesta ja siitä, miten paljon lopulta Suomen ulkopuolelta tänne tuotiin välttämättömyystarvikkeita.

Korona on kotimaistanut monta muutakin asiaa, joista yksi menneen kesän näkyvin on ollut kotimaanmatkailu. Kotimaisuus on matkailussa koronan ansiosta noussut kokonaan uuteen asemaan ja se näkyi läpi koko Suomen. Suomalaiset halusivat matkustaa ja kun rajat olivat kiinni, sitten matkustettiin Suomessa. Moni löysikin kotimaansa kokonaan uudelleen kaupunkikeskusten ulkopuolelta.

Matkailun myötä lisääntyi tietoisuus kotimaisesta tuotannosta ja samalla myös ruokatuotannosta. Moni matkailija söi lomallaan kotimaassa liikkuessaan puhdasta suomalaista ruokaa ja pääsi jopa ensimmäistä kertaa nauttimaan kesälomallaan jostain muusta kuin italialaisesta pizzasta tai espanjalaisesta paellasta. Kotimaisuudella on tällä hetkellä uusi merkitys. Toivottavasti tämä kantaa myös pitkälle tulevaisuuteen ja kotimaisuus pysyy sille kuuluvassa asemassa myös jatkossa.

16 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Erilainen itsenäisyyspäivä

Tiistaina vietettiin Suomen 105. itsenäisyyspäivää. Aiemmat itsenäisyyspäivän juhlat ovat olleet perinteisen kaavan mukaan olleita, itsenäisyytemme talvi- ja jatkosodassa puolustaneiden veteraanien ja

Comments


bottom of page