top of page

Matti Hiltunen viihtyy kesäisin Puolangalla


Useiden Puolangalla syntyneiden, joiden elämä on johtanut kauas Puolangalta, on joskus päästävä käymään entisessä kotikylässään maaseudun rauhassa. Näin on myös Matti Hiltusella, joka pyrkiikin käymään Puolangalla joka vuosi lähinnä äitiään, siskojaan sekä muita tuttujaan tapaamassa.

Hiltunen asuu Morristownissa, New Jerseyn osavaltiossa Pohjois-Amerikassa, mutta Luppoperällä sijaitseva kotitila on silti tutkijana toimivan Hiltusen niin sanottu rauhan paikka. Hiltunen saapuikin Luppoperälle heinäkuun alussa aikeinaan esimerkiksi viettää aikaa siskojensa kanssa sekä siivoilla tilaa. Lisäksi hän totesi, että sauna pitää lämmittää aina Suomeen tultua.

Saunan ohella Hiltunen pitää monista suomalaisista ruuista, kuten marjoista sekä karjalanpiirakoista. Vaikka hän on asunut Amerikassa valtaosan elämästään, on suomalaisuus silti osa häntä.

- Suomessa on mukava, että ei tarvitse tavata omaa nimeä kirjain kirjaimelta joka paikassa. Suomalaiset nimet eivät ole helppoja amerikkalaisille, Hiltunen sanoi.

Tieteistä kiinnostunut Hiltunen pääsi lukion jälkeen opiskelemaan Helsingin yliopistoon, josta hän valmistui filosofian kandidaatiksi. Päämäärätietoinen Hiltunen kohtasi kuitenkin ongelman Suomessa opiskellessaan.

- Olin kiinnostunut vikasietoisesta järjestelmästä, mutta Suomessa ei ollut ketään professoria sillä alalla.

Niinpä Hiltunen otti ohjat omiin käsiinsä ja suuntasi katseensa Amerikkaan päin, mikä osoittautui hyväksi valinnaksi: hän pääsi Arizonan yliopistoon, josta löytyi tunnettu alan professori. Muutto Amerikkaan toteutui vuonna 1992.

- Professori oli hyvin vaikuttunut siitä, että olin ensimmäinen opiskelija, joka tuli kouluun hänen takiaan, Hiltunen naurahti ja lisäsi, että yhteistyötä kyseisen professorin kanssa on kestänyt jo yli 20 vuotta.

Hiltusen ura tutkijana on kantanut tähän päivään saakka. Tällä hetkellä hän toimii tutkijana New Jerseyssä AT&T-puhelinyhtiössä.

Enemmän Matti Hiltusen kuulumisia 28. syyskuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.


Milla Hiltunen

443 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page