top of page

Metsäpeura-aidan esiselvityksellä tutkitaan mahdollisia vaikutuksia


Metsähallitus on aloittanut esiselvityksen siitä, kannattaako Pohjois-Pohjanmaalle rakentaa metsäpeura-aita. Esiselvityksessä tutkitaan vaikutuksia Ylikiimingin, Utajärven ja Puolangan alueella. Tässä vaiheessa tarkempaa sijaintia on varhaista antaa.

Esiselvityksessä keskitytään aidan vaikutuksiin, kuten millaisia sosiaalisia ja ekologisia vaikutuksia sillä olisi. Esiselvityksen perusteella maa- ja metsätalousministeriö tekee päätöksen asiasta.

Esiselvitys alkoi tämän vuoden helmikuussa ja kestää vuoteen 2022 saakka. Aika voi kuulostaa hieman pitkälle, mutta esiselvitys on osa isompaa hankekokonaisuutta.

- Kun lähdetään tällaista selvitystä tekemään, niin se halutaan tehdä kunnolla. Tämä on osa Metsäpeuran perinnön turvaaminen -hanketta, joka on alkanut jo vuonna 2020 ja loppuu vuonna 2022, esiselvitystä koordinoiva suunnittelija Laura Puikkonen kertoi.

- Nyt tehdään ekologisten vaikutusten arviointia, eli perehdytään esimerkiksi siihen, millaisia kokemuksia muualla on ollut aitojen ekologisista vaikutuksista. Lisäksi tehdään kirjallisuuskatsausta ja asiantuntijahaastatteluja, Puikkonen sanoi.

Iso ja paljon aikaa vievä osa selvitystä on alueen sosiaalisten vaikutusten tutkiminen. Siihen kuuluu paikallisten toimijoiden haastatteleminen.

- Toimijoihin kuuluvat erilaiset elinkeinonharjoittajat alueella eli maa- ja metsätalouspuolelta, porotalouspuolelta, riistanhoito ja metsästys, luonnonsuojelu ja muut luontoharrastustoimijat. Hyvin monipuolisesti ja kaikki, joihin tällainen toiminta voi vaikuttaa. Toivotaan, että saadaan tasapuolisesti vastauksia eri alojen toimijoilta, Puikkonen kertoi.

Myös tavallinen aktiivisesti alueella liikkuva ja oleva kuntalainen saa oman äänensä esiin kyselyssä. Sen aikataulu tarkentuu kevään kuluessa. Metsähallitus pitää yllä https://www.suomenpeura.fi/ -sivustoa, josta hankkeen etenemistä voi seurata.

Aiheesta enemmän 28. huhtikuuta ilmestyvästä Puolanka-lehdestä.


Laura Tolonen, kuva Arto Juntunen

66 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Komentarze


bottom of page