top of page

Nauruniemen niittotalkoissa jatkettiin tärkeää kulttuuriperintöä


Luontoarvoiltaan ja kulttuuriperinnöltään arvokasta Nauruniemen tulvaniittyä kunnostettiin pari viikkoa sitten lauantaina Auholla talkoovoimin. Talkoiden myötä alueelta poistettiin ylimääräistä puustoa ja siellä niitettiin tiettävästi ensimmäistä kertaa vuoden 1961 jälkeen.

Tapahtuman järjestämisestä vastasi Luonnonperintösäätiö, joka osti Pirttijoen varressa sijaitsevan Nauruniemen viime syksynä.

Talkoot toteuttanut Luonnonperintösäätiön suojeluasiantuntija Ari-Pekka Auvinen kertoi, että perinnemaisematyypeistä tulvaniityt on arvioitu äärimmäisen uhanalaisiksi. Kun niittyä hoidetaan niittämällä, taataan se, ettei mikään laji pääse valta-asemaan, vaan niitty pysyy lajistoltaan monimuotoisena.

- Tällaiset vanhat niitty- ja laidunnuskulttuuriin liittyvät kohteet ovat luonnonsuojelun kannalta hyvin merkittäviä. Perinnemaisemat ovat Suomessa metsien jälkeen uhan­alaisten lajien toiseksi tärkein elinympäristö, Auvinen huomautti.

Nauruniemi on valittu mukaan ympäristöministeriön ylläpitämään Helmi-ympäristöohjelmaan, jolla tuetaan kunnostus- ja hoitotoimenpiteitä monimuotoisen luonnon suojelemiseksi. Ari-Pekka Auvinen kertoi, että Nauruniemeä tullaankin kunnostamaan myös Helmi-ohjelman puitteissa.

Nauruniemestä enemmän 9. syyskuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.


Laura Heikkinen, kuva Ari-Pekka Auvinen

107 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page