top of page

Niitty-Villassa ja Vihlakassa huolehditaan itsemääräämisoikeudesta
Kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien valtakunnallista teemaviikkoa vietetään joulukuun alussa. Viikon tavoitteena ovat kehitysvammaisten ihmisten osallisuuden sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen.

Kehitysvammatyön perusta on vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus, joka takaa, että jokaisella on yhdenvertainen oikeus osallisuuteen kaikilla elämänalueilla sekä kaikissa elämänkaaren vaiheissa - lähikoulussa, jatko-opinnoissa, työelämässä, asumisessa ja ihmissuhteissa. Jokaisella on oikeus päättää omista asioistaan sekä oikeus tulla kuulluksi itseään koskevissa asioissa.

Palveluvastaava Annika Väisänen kertoo, että Terveystalo Kuntaturvan järjestämässä palveluasumisyksikkö Niitty-Villassa asuu kuusi kehitysvammaista tai vammaista henkilöä, jotka tarvitsevat päivittäistä apua ja tukea selviytyäkseen päivittäisistä toimistaan.

Ohjaaja Sirpa Keräsen mukaan Niitty-Villa on asukkaille koti, jossa heidän on mahdollista saada apua ja tukea ohjaajiltaan. Asukkailla on oikeus osallistua omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin. Ohjaajan tehtävänä on kertoa tarpeeksi selvästi ja ymmärrettävästi asukkaille asiat ja antaa valinnan mahdollisuuksia jokapäiväisessä elämässä.

Työ- ja toimintakeskus Vihlakassa käy päivittäin 15-20 henkilöä. Jokaisen asiakkaan palvelusuunnitelmaa laadittaessa on arvioitu yksilöllinen tarve toimintakeskuksen palveluille.

- Vihlakan toiminta ei ole tulosvastuullista, vaan täällä saa viettää aikaa toisten seurassa ilman velvoitteitakin. Osallisuus ja ryhmässä oleminen on meille kaikille ihmisille tärkeää, Väisänen kertoo.

Väisänen sanoo, että työtoiminta on yleensä askartelua, tekstiili- ja puutöitä, työkeskuksen keittiötöitä, kiinteistönhuollon tehtäviä sekä siivoustehtäviä.

Enemmän Niitty-Villan ja Vihlakan toiminnasta 7. joulukuuta ilmestyvässä Puolanka-lehdessä.


Rauni Räisänen, kuva Sirpa Keränen

128 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page