top of page

Puolangan kunnalla tulossa tasapainoinen budjettivuosi


Kokouksen lopuksi muistettiin vajaat kaksi vuotta Puolangan hallintojohtajana toiminutta Henri Pätsiä, joka siirtyy Pudasjärven kaupungin hallintojohtajaksi.

Puolangan kunnan valtuusto piti vuoden viimeisen kokouksensa viime viikon keskiviikkona. Kokouksen pääasiana oli tulevan vuoden talousarvion käsittely ja hyväksyminen. Ensi vuoden budjetista on tulossa noin puoli miljoonaa euroa ylijäämäinen, mikä antaa puskuria kunnan taloudelle tulevien, osin arvaamattomien vuosien taloudelle. Talousarviovuosi on ensimmäinen, jolloin kunta ei enää itse järjestä sosiaali- ja terveyspalveluja niiden siirtyessä ensi vuoden alussa hyvinvointialueen hoidettaviksi.

- Tämän johdosta talouden luvut muuttuvat merkittävästi sekä tulojen että menojen osalta. Suunnittelukauden vuosien 2024 ja 2025 arviointi on myös samasta syystä vaikeaa ja perustuu pitkälti vielä karkeisiin arvioihin tulevasta. Erityinen epävarmuus kohdistuu valtionosuuksiin tulevina vuosina, sillä valtio säätää niiden avulla kuntien ja hyvinvointialueiden rahoituspohjaa suunnittelukaudella, pormestari Harri Peltola kertoi.

Verotulojen ennustetaan ensi vuonna olevan noin 5,3 miljoonaa euroa. Valtionosuuksien arvioidaan olevan noin 3,7 miljoonaa euroa. Kunnan vuosikate on 1,4 miljoonaa euroa ja tilikauden ylijäämä 511 720 euroa.

Budjettia esitellyt Peltola nosti esiin lukion merkityksen. Lukiolaisten valtionosuuden yksikkömaksu nousee ensi vuonna 14 000 eurosta 20 000 euroon, millä on merkitystä kunnan budjetissa.

- Sitä parempi, mitä enemmän saamme tänne lukiolaisia niin Puolangalta kuin mahdollisesti muualtakin. Lukiolaisten tänne saamisella on todella iso merkitys, Peltola korosti.

Valtuuston kokousasioita enemmän 29. joulukuuta ilmestyvässä Puolanka-lehdessä.


Tuomo Seppänen129 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page