top of page

Sotka-kosteikot-hankkeelle etsitään jälleen kohteita


Kosteikon patolaitteen asennusta.

Suomen riistakeskuksen Sotka-kosteikot-hankkeen tiimoilta on vesilinnuille valmistunut 43 kosteikkoa. Nyt hankkeessa etsitään uusia kohteita, joista voidaan lähteä toteuttamaan kosteikkoja. Kosteikot auttavat taantunutta vesilintukantaa.

Hyvin hoidettu kosteikko antaa vesilinnulle paremmat pesintäolosuhteet. Samalla siitä hyötyvät myös muut lajit. Sotka-kosteikot-hankkeen tavoitteena on auttaa maanomistajia ja muita kiinnostuneita tahoja perustamaan, kunnostamaan ja hoitamaan soveltuvia kohteita vesilintujen poikue-elinympäristöiksi.

Suomen riistakeskuksen kosteikkoasiantuntija Holtti Hakonen kertoi, että Puolangalla hankkeen tiimoilta ei ole perustettu kosteikkoja. Lähin on Paltamon puolella Osmankajärvellä oleva kosteikko, joka on perustettu vanhalle pakettipellolle. Hakonen kertoi, että ylipäätään koko Kainuussa on perustettu kosteikkoja vähän.

- Kainuussa on vähemmän puoleisesti. Nyt kun meillä on jatkohanke pyörähtänyt käyntiin, niin on tullut muutama esitys Kainuusta ja mielellään otetaan lisää, Hakonen kertoi.

akonen kertoi, että kosteikko voidaan perustaa monenlaisiin paikkoihin.

- Olemme tehneet monenlaisia kosteikkoja. Sattuneesta syystä ne ovat painottuneet vanhoille turvetuotantoalueille. Sitten on myös kosteita metsän painanteita, jos on ojitettu alue, jossa on luontaista kaltevuutta tai notko, niin niihin saa kosteikon tehtyä aika näppärästi. Kolmas, mitä on tehty enemmän, on pelloille tehdyt kosteikot, Hakonen kertoi.

Alueelta ei tarvitse entuudestaan olla vesilintuhavaintoja. Linnut löytävät paikalle, kun saadaan rakennettua niille otolliset olosuhteet. Hakonen kertoi, että linnut löytävät paikalle yleensä jo rakennusvaiheessa.

Lue enemmmän 22. helmikuuta ilmestyvästä Puolanka-lehdestä.


Laura Tolonen, kuva Holtti Hakonen / Suomen riistakeskus71 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page