top of page

Taimikonhoito on metsänomistajan tärkein työvaihe


Metsän uudistaminen ei pääty pelkästään taimikon perustamiseen ja istutukseen. Metsänomistajan tulojen kannalta tärkein työvaihe on taimikonhoito, jolla varmistetaan, että metsästä saadaan kunnolla arvopuuta.

Hoitamatonta metsää on ympäri Suomen. Myös Puolangalla on paljon taimikoita, jotka vaatisivat taimikonhoitoa, toteaa Stora Enson Puolangan konttorin metsäasiantuntija Antti Illikainen. Hän huomauttaa, että mikäli taimikko on perustettu kovalla vaivalla, mutta sille ei tehdä mitään, käytetty raha menee hukkaan.

- Taimikonhoidon avulla sijoitetulle pääomalle saadaan korkeampi tuotto. Sillä luodaan pohjaa kannattavalle ensiharvennukselle ja puiden laatu ja terveys paranee. Myös puiden kasvu nopeutuu, Illikainen kertoo.

- Tärkeää on, että se tehdään oikeaan aikaan ja tarpeeksi riittävällä voimakkuudella, eli ei jätetä puustoa liian tiheäksi taimikonhoitovaiheessa.

Taimikonhoito koostuu kahdesta vaiheesta: varhaisperkauksesta ja varsinaisesta taimikonhoidosta. Varhaisperkaus tehdään vastaperustettuun taimikkoon, ja siinä poistetaan kilpaileva puulaji, yleensä koivu. Varhaisperkaukseen kuuluu myös heinän torjunta.

- Varsinainen taimikonhoito tehdään sitten myöhemmässä vaiheessa 3 - 5 metrin pituudessa. Siinä säädellään puuston tiheyttä ja puulajisuhteita, eli jos on kuusta istutettu, niin suositaan kuusta, Illikainen sanoo.

Lue enemmän 26. toukokuuta ilmestyneestä Puolanka-lehdestä.


Laura Heikkinen

127 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page