top of page

Kankaankudonta on temmannut monet matkaansa


Honkavaaraan entiselle kuntosalille mennessä kuulee ovea avatessaan ihan erilaisen äänimailman kuin ennen. Musiikin pauhu ja painojen kolina ovat muuttuneet rupatteluun ja kangaspuiden paukkeeseen. Viime vuoden loppupuolella kangaspuut muuttivat sinne virastotalolta. Uusiin tiloihin sopivat hyvin yhdeksät kangaspuut ja vielä yhdet tulossa olevat.

Kutojat käyvät kutomassa paljon omalla ajalla, mutta siellä järjestetään myös kansalaisopiston kankaankudontakurssi, jossa opettajana on Eila Heikkinen.

Heikkinen kertoi, että kurssilla on mahdollista aloittaa työn tekeminen valmiiksi laitetuilla kangaspuilla. Kurssille voi tulla, vaikkei tietäisi kangaspuista mitään. Opastusta kyllä saa, jos haluaa laittaa kangaspuut alusta alkaen.

- Monet haluavat opetella koko prosessin alusta alkaen. Täällä pääseekin tekemään kudonnan ihan alusta asti opastettuna. Ei tarvitse tietää mitään vaan täällä kyllä opetetaan, Heikkinen totesi.

Airi Tuomimäki ja Anja Väisänen kutoivat samoilla puilla yhdessä tuumin. Väisäsellä oli työn alla iso matto, joten se edistyi nopeammin yhdessä. Tämä kertookin paljon kurssin hengestä, sillä toveria autetaan tarvittaessa. Väisäsen kutoma yli kaksimetrinen matto oli menossa hänen tyttärelleen.

Tuomimäellä oli itsellään työn alla mahdollisesti laudeliina. Hänkin kertoi, että paljon tulee tehtyä tuotteita tuttaville ja sukulaisille. Töitähän valmistuu useita, sillä harrastus on Tuomimäelle tärkeä.

- Aina ei tiedä aloittaessa, mikä siitä tulee tai minkä mittainen. Sitten kun loppuu kuteet, niin siihen se jää. Mielikuvituksen tuotetta kaikki. Kutominen on sitä, että kun siihen sairastuu, niin siihen ei auta kuin kutominen, Tuomimäki naurahti.

Lue enemmän 1. maaliskuuta ilmestyneestä Puolanka-lehdestä.


Laura Tolonen

128 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page