top of page

Kempasvaaran matkailukohteen tulevaisuus puhuttaa


Kempasvaaran matkailukohteen tulevaisuus on puhuttanut viime aikoina paikallisia.

Heinälän-Kempasvaaran yksityistien tiekunta haki toukokuussa Puolangan kunnalta vuosittaista käyttömaksua Heinälän-Kempasvaarantien liikenteestä Kempasvaaran matkailukohteeseen. Esityksessä todettiin, että mikäli maksua ei saada, hoitokunta valtuutetaan valmistelemaan Kempasvaaran matkailukohteen sulkemista ja opasteiden poistamista Kempasvaaralle.

Teknisen lautakunnan päätös oli, ettei Puolangan kunta ole velvollinen maksamaan tienkäyttömaksua, koska yksityistielain 28 pykälän mukaan maksuvelvollisuus ei toteudu. Tekninen lautakunta hylkäsi myös päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen 14. heinäkuuta pitämässään kokouksessa.

Tehdyn päätöksen perusteella Kempasvaaralle johtavat opasteet on poistettu, eikä Puolangan kunta mainosta Kempasvaaraa enää paikallisena matkailukohteena esimerkiksi kotisivuillaan.

Heinälän-Kempasvaaran yksityistien tiekunnasta ja Puolangan kunnasta ei haluttu kommentoida asiaa.

Joukokylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Väinö Kanniainen pitää Kempasvaaran tilannetta erittäin valitettavana.

- Tämä on hirveän harmillinen juttu. Kempasvaara on meille kyläyhdistykselle erittäin tärkeä, ja siellä käy paljon turisteja katsomassa paikkaa. Mikäli tätä asiaa ei saada kuntoon, romahtaa koko Kempasvaaran toiminta.

Joukokylän kyläyhdistyksellä on Kempasvaaran matkailukohteesta vuokrasopimus, joka päättyy ensi vuonna. Tieriidan seurauksena vuokrasopimuksen jatko on kuitenkin epävarma.

- Emme ole nyt ollenkaan tietoisia siitä, onko maanomistaja halukas vuokraamaan alueen jatkossa. Jos ei, niin se aiheuttaa sen, että kyläyhdistyksellä ei ole mahdollista saada läpi hankkeita, joilla paikkaa voitaisiin kunnostaa, Kanniainen kertoo.

Kunnostusta Kempasvaarassa kaipaisivat näköalatorni, joka on parhaillaan poissa käytöstä huonokuntoisten portaiden vuoksi, sekä taukotuvan katto. Kyläyhdistyksen suunnitelmissa on pyrkiä korjaamaan näköalatornin portaat jonkin sopivan hankkeen avulla.


Lisää Kempasvaaran tilanteesta ja Kempasvaaran heinäpäivästä voi lukea 4.8. ilmestyvästä Puolanka-lehdestä.


Laura Heikkinen, kuva Henna Heikkinen


252 katselukertaa
bottom of page