top of page

Lääkejätettä päätyy vieläkin turhaan luontoon


Suomessa apteekkeihin palautetaan vuosittain jopa 500 000 kiloa ylimääräisiksi tai käyttämättömiksi jääneitä lääkkeitä. Suomalaiset ovat kohtuullisen kunnollisia palauttamaan lääkejätteet apteekkiin. Myös Puolangalla lääkkeitä palautetaan.

- Lääkejätettä palautetaan aikalailla päivittäin. Kyllä niitä kuitenkin varmaan menee ihmisillä suoraan roskiinkin, tekninen apulainen Virpi Väisänen Puolangan apteekista kertoo.

Lääkkeiden käyttäminen on suurin lääkepäästöjen aiheuttaja, sillä sitä päätyy luonnonvesiin vessan ja suihkun kautta, mutta lääkejäte on ihan turha ylimääräinen lisä luonnon kuormitukseen. Vessanpönttö ei siis ole oikea osoite lääkejätteille.

Jätevedenpuhdistamot osaavat poistaa kiintoaineita, esimerkiksi fosforia ja typpeä. Vielä ei ole kuitenkaan kehitetty teknologiaa, joka osaisi poistaa jätevedestä synteettisiä aineita. Suurin osa lääkkeistä pääsee prosessin läpi ja päätyy vesistöihin ja lietteeseen. Lääkeaineet aiheuttavat vaurioita kalojen elimissä sekä muuttavat kalojen käyttäytymistä.

Lääkkeiden palauttaminen on helppoa. Lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin mielellään läpinäkyvässä pussissa. Lääkkeet voi poistaa ylimääräisistä pahvipakkauksista, kuitenkaan tabletteja ei tarvitse irrottaa läpipainopakkauksista, mutta senkin voi tehdä niin halutessaan. Voiteet ja nestemäiset lääkkeet voi palauttaa alkuperäisessä säilytyspakkauksessa.

Apteekista lääkejäte kuljetetaan Riihimäelle Fortumin jätteenkäsittelykeskukseen, jossa suurin osa poltetaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kotona kannattaa vanhoja lääkkeitä hävittää takassa polttamalla, sillä aineet vaativat todella kuuman lämpötilan.

Aiheesta enemmän 23. syyskuuta ilmestyvässä Puolanka-lehdessä.


Laura Tolonen

59 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page