top of page

Mikko Moilasen uusi tietokirja valottaa Suomessa teloitettujen tarinoita


Mikko Moilanen esitteli Suomen pyövelit -kirjaansa Puolangan torilla kesällä 2019.

Puolankalaislähtöisen Mikko Moilasen uusi tietokirja Kohtalona mestauslava - kuolemanrangaistus Suomessa vuosina 1500 - 1825 julkaistiin huhtikuun alussa. Se jatkaa menestykseksi nousseen Suomen pyövelit -tietokirjan aihepiirissä. Tällä kertaa Moilanen nostaa esille kuolemantuomion saaneet.

Kohtalona mestauslava on ensimmäinen kattava esitys kuolemantuomioista ja niihin johtaneista rikoksista Suomessa. Suomessa kuolemaantuomituista löytyy tietoa 1500-luvulta alkaen. Moilanen on kerännyt tiedot 1500 tapauksesta, joissa tuomittu päätyi mestauslavalle tai hirsipuuhun.

- Pari vuotta sitten, kun sain Suomen pyövelit pois käsistä, niin huomasin, että minullahan on suurin osa aineistosta vielä pöytälaatikossa. Olin jo aiemminkin vähän miettinyt tähän aiheeseen tarttuvani, jos energiaa ja terveyttä riittää, Moilanen taustoittaa kirjan syntyä.

- Tavallaan se oli myös sellainen sisäinen pakko, kun on niin monta vuotta aineiston keräystyötä tehnyt. Viimeiset kaksi vuotta olen työstänyt tätä kirjaa aika tiukasti.

Historiantutkimus on ollut Moilaselle harrastus ja intohimo jo 30 vuoden ajan, eivätkä laajat aineistot ole hänelle vieraita. Kohtalona mestauslava -kirjan aineisto on kuitenkin laajin, joka hänellä on koskaan ollut. Moilanen kuvailee sen olleen paitsi lavea, myös vaativa käsitellä.

Moilasen uusi teos esittelee kuolemaantuomittujen taustoja, elämänkulkua, tuomioon johtaneita rikoksia ja niiden rangaistuksia. Esitellessään erilaisia kuolemaan johtaneita rikoksia Moilanen tarjoaa niistä tapausesimerkkejä, minkä lisäksi 25 eri tapausta on esitelty kirjassa tarkemmin. Ne ovat sellaisia, jotka ovat tarinoina tehneet Moilaseen vaikutuksen.

- Kieltämättä nostin Puolankaa ja Kainuuta esille, kun sieltä olen kotoisin. Painopiste on ollut pikkuisen pohjoisessa, mutta kyllä esimerkkejä on vähän joka puolelta, Moilanen sanoo.

Lue enemmän 14. huhtikuuta ilmestyneestä Puolanka-lehdestä.


Laura Heikkinen, kuva Lauri Moilanen
189 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page