top of page

Omaishoidolla tuetaan mahdollisimman pitkään kotona asumista


Omaishoito on lakisääteinen palvelu, jonka järjestämisestä kunnan tulee huolehtia määrärahojensa puitteissa. Laki siitä säädettiin vuonna 2005. Tuen myöntäminen perustuu asiakkaalle tehtävään palvelutarpeen arviointiin. Omaishoidon avulla tue­taan kotona asumista mahdollisimman pitkään.

Puolangan kunnan viranhaltija, palveluohjaaja Hilkka Oikarinen ja sosiaaliohjaaja Maarit Heikkinen Terveystalosta hoitavat omaishoitoa Puolangalla. Oikariselle kuuluvat alle 65-vuotiaiden ja Heikkiselle sitä vanhempien omaishoitoasiat.

- Omaishoito herättää paljon tunteita, kun elämä menee siihen tilanteeseen, että perheessä on henkilö, joka ei selviä enää päivittäisistä tehtävistään tai tarvitsee hoitoa enemmän. Sellainen tilanne voi olla silloin, kun ihminen vammautuu, hänellä on kehitysvamma tai iän mukana tuomaa haurautta. Niissä tilanteissa voi alkaa miettiä, toteutuuko tässä omaishoito, Oikarinen kertoi.

- Joskus muutos tulee tosi nopeasti tai sitten se hiipii salakavalasti ajan saatossa. Kun toisen toimintakyky laskee, niin voi olla pitkäänkin, että puoliso toimii omaishoitajan roolissa ennen kuin siihen havahdutaan, Heikkinen totesi.

- Toivomme yhteydenottoa matalalla kynnyksellä, koskipa se asia sitten mitä tahansa. Jos tilanne muuttuu kotona, niin tarkistetaan tilanne arvioinnin kautta. Hoitoisuus voi muuttua sairauden edetessä tai iän mukanaan tuomien heikkouksien vuoksi. Silloin arvioidaan tilanne uudestaan, ja myös tukiluokkaa voidaan tarkastella näistä tarpeista käsin, Oikarinen kertoi.

Enemmän omaishoidosta 17. helmikuuta ilmestyvässä Puolanka-lehdessä.


Laura Tolonen


230 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page