top of page

Porokello-sovelluksen aktiivinen käyttäminen auttaa ehkäisemään porokolareita


Syksyisin hirvet ja porot ovat liikkeellä ja ne aiheuttavat erityisesti tähän aikaan onnettomuuksia liikenteessä. Hirvikolarien kiireisin aika on edessäpäin, sillä hirvenmetsästys alkaa 10. lokakuuta. Alkamassa on myös loka-marraskuun vaihteeseen kestävä porojen rykimäaika, joka tekee porojen käyttäytymisestä arvaamatonta.

Nyt on siis hyvä aika ottaa käyttöön Porokello-sovellus. Porokello on kätevä ja ilmainen tapa ehkäistä porokolareita. Porokello on älypuhelimeen ladattava sovellus, joka varoittaa poroista käyttäjien jättämien varoitusten perusteella.

Käytännössä sovellus toimii siis siten, että autoilija kohdatessaan poron tiellä jättää siitä varoituksen sovellukseen. Varoitus tulee muille sovelluksen käyttäjille, jotka liikkuvat varoituspaikasta 750 metrin säteellä puolen tunnin sisällä.

- Porokellon käyttäjistä yli 60 prosenttia kokee välttäneensä porokolarin sovelluksen varoituksen ansiosta. Aktiivinen Porokellon käyttö ja varoituksien tekeminen ovat konkreettinen teko liikenneturvallisuuden lisäämiseksi ja porokolarien estämiseksi. Jokainen varoitus on tärkeä ja voi estää porokolarin, Porokellon viestintävastaava Eliisa Lintula sanoi.

Lintula kertoi, että Kainuussa poronhoitoalueella porokolareita on tänä vuonna ollut 114 kappaletta. Niistä 80 eli suurin osa tapahtui kesäkuusta viime viikon perjantaihin kuluneena aikana.

Kainuussa poronhoitoalueella Suomussalmella, Hyrynsalmella ja Puolangalla varoituksia Porokello-sovelluksessa on annettu tämän vuoden aikana 2068 kappaletta, niistä 1835 kappaletta annettiin kesäkuusta viime viikon perjantaihin kuluneena aikana.

Porokello on vuonna 2017 lanseerattu sovellus, jolla on nyt yli 7500 rekisteröitynyttä käyttäjää ja se on ladattu yli 100 000 kertaa. Poronhoitoaluetta on 35 prosenttia Suomesta. On arvioitu, että porokolarien takia autoihin aiheutuu vuosittain 15 miljoonan edestä korjauksia ja lisäksi 100 000 kiloa poronlihaa menee hukkaan.

Uutena toimintona sovellukseen on tullut keltainen riskialuevaroitus. Sellaisen varoituksen saa alueella, jossa on tapahtunut porokolareita viimeisen kolmen viikon aikana.

Porokellosta enemmäs 30. syyskuuta ilmestyvässä Puolanka-lehdessä.


Laura Tolonen

137 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page