top of page

Puolangan sote-palveluiden suorahankinta joutui tiukennettuun syyniin


Puolangan kunta ulkoisti sote-palvelunsa vuoden 2013 alusta. Kuntalaiset ovat koko ajan olleet tyytyväisiä saamiinsa terveyspalveluihin ja kunnan tahtotilana on, että tämä toimiva palvelurakenne on käytössä jatkossakin.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tutkinut Puolangan kunnan alkuvuonna tekemän sosiaali- ja terveyspalveluiden suorahankinnan perusteita.

Viraston selvitysten mukaan Puolangan kunta teki kuluvan vuoden alussa kymmenien miljoonien eurojen arvoisen jatkosopimuksen kunnan sote-palveluiden tuottamisesta ilman hankintalain mukaisen kilpailutuksen järjestämistä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää, että markkinaoikeus määrää Puolangan kunnalle seuraamusmaksun laittomasta suorahankinnasta.

Puolangan kunnan näkemyksen mukaan suorahankinta on ollut perusteltavissa vallitsevassa tilanteessa. Sote-uudistuksen jo vuosia jatkunut epävarmuus on ollut yhtenä perusteena suorahankinnalle.

Lisäksi kunta on halunnut varmistaa kuntalaisten palveluketjujen jatkumisen katkeamattomana sote-uudistuksen alkuun saakka. Vallitsevassa tilanteessa sote-palveluiden kilpailutus olisi ollut hyvin haastavaa johtuen siitä, että hallitus aikoo katkaista yksityisen palvelutuotannon parin vuoden kuluttua.

Puolangan kunta on aloittanut sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailutuksen 4. elokuuta kuultuaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston näkemyksen asiaan. Nykyinen suorahankintasopimus katkeaa siihen hetkeen, kun kilpailutuksen voittanut tuottaja ottaa palvelut vastuulleen, arvioilta vuoden 2021 alussa. Tällä varmistetaan palveluiden jatkuminen myös tulevaisuudessa.

Elokuun alussa kunnan tekemällä sote-palvelujen kilpailuttamispäätöksellä kunta halusi selkeyttää hankintalain tulkintaa liittyen palvelujen hankintaan. Tuolloin oli jo tiedossa, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto on puuttumassa niin Puolangan kuin muidenkin vastaavien terveyspalvelujen suorahankinnan tehneiden kuntien hankintapäätöksiin.

- On muistettava, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on kunnilla ja sen vuoksi Puolangan on toimittava siten, että palvelujen saatavuus turvataan kaikissa tapauksissa niin hyvin kuin se on mahdollista myös tulevaisuudessa, Puolangan kunnan pormestari Harri Peltola muistuttaa.

Lue enemmän 9. syyskuuta ilmestyvästä Puolanka-lehdestä.


Tuomo Seppänen

127 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page