top of page

Puolanka-lehden mieleenpainuvimmat tarinat ja kuvat kootaan yksiin kansiin


Puolanka-lehdessä on koronatuen turvin aloitettu negatiiviarkiston skannaaminen digitaaliseen muotoon. Arkistosta on jo työn alkuvaiheessa paljastunut paljon mielenkiintoisia kuvia, kuten puulaakiviestin palkintojenjako syyskuussa 1985. Pölläniemen ympäri juostun viestin naisten sarjan voitti lukion joukkue, jossa juoksivat Sari Väisänen, Unelma Karvonen, Mari Luohio, Minna Väisänen ja Minna Heikkinen. Palkinnot jakoi Jarmo Huovinen.

Koronapandemia on koetellut yrittäjiä taloudellisesti ja se on pakottanut etsimään uusia tapoja toimia. Yrityksille tuli mahdollisuuksia hakea tukia, joilla ylläpitää ja kehittää yritysten toimintaa sinä aikana, kun talous kärsii ja tulot pienenevät, mutta kulut pysyvät entisellään.

Business Finland myönsi monelle puolankalaisellekin yritykselle niin sanottua ”koronatukea”. Puolanka-lehdessä haettiin tukea liiketoiminnan kehittämiseen, ja toimituksessa päätettiin toteuttaa pitkäaikainen idea ja alkaa kerätä lehtien mielenkiintoisimmat tarinat yksien kansien väliin kirjaksi.

Pohjois-Pohjanmaan ely-­keskus myönsi Puolanka-lehteä julkaisevalle Kustannus Oy Puolangan DTP:lle 28 800 euron tuen kirjahankkeelle, johon kuuluu myös negatiiviarkiston digitoiminen.

Toimitusjohtaja Tuomo Seppäsellä on pitkään ollut mielessä, että lehdissä olleet mieleenpainuvimmat tarinat olisi koottava kirjaksi. Esimerkiksi Inarilainen-lehti on tehnyt tällä tavalla jo kolme Inarilaisia-kirjaa.

Kirja tuo myös täydennystä Puolangan lähihistoriaan, sillä sitä on koottu vain Lauri Moilasen toimittamaan Tolokkuja ja sitkeitä -yrittäjähistoriikkiin, joka keskittyy pääosin elinkeinoelämän ja siellä vaikuttaneiden ihmisten ympärille.

Toinen oleellinen osa hanketta on Puolanka-lehden valokuvien negatiivien saattaminen digitaaliseen muotoon. Kuvia on kertynyt juttukeikkojen lomassa lähes neljänkymmenen vuoden ajalta. Kuvat ovat negatiiveina aina syksystä 1984 vuosituhannen vaihdokseen asti. Kokonaisuudessaan täysiä negatiivikansioita on kahdeksantoista, joissa on jopa noin 150 000 yksittäistä kuvaa. Kuvien digitoinnin yhteydessä ne myös nimetään ja tunnistetaan mahdollisuuksien mukaan, jotta kuvia voidaan helposti löytää.

Lue enemmän 30. syyskuuta ilmestyneestä Puolanka-lehdestä.


Laura Tolonen


429 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page