top of page

Yliopistonlehtori Maija Saviniemi teki mahdottomasta mahdollista


Kirjoittaminen on ollut aina lähellä Maija Saviniemen sydäntä. Luokanopettajat järjestivät Maijalle oman palstan Puolanka-lehteen hänen ollessaan vasta kymmenenvuotias. Kesätyön toimituksessa hän aloitti 16-vuotiaana.

- Lukion äidinkielenopettajani Anja Palola kannusti minua äidinkielenopettajan uralle jo lukion alussa. Opettamiseen ja opettajuuteen liittyviä keskusteluja kävin koulu- ja opiskeluvuosina useidenkin opettajien kanssa.

Kesätöissä Maija alkoi konkreettisesti tiedostaa, että yliopistossa voi opiskella suomea, vaikkei aikoisikaan äidinkielenopettajaksi.

- Hain Ouluun opiskelemaan suomea abikeväänäni, enkä ole koskaan katunut valintaan, Maija kertoo.

Sivuaineinaan Maija teki kirjallisuuden, informaatiotutkimuksen, puheviestinnän ja journalistiikan opintoja. Pedagogisia opintoja Maija ei sen sijaan tuossa vaiheessa edes hakeutunut tekemään.

- Opinnot aloittaessani en 19-vuotiaan järkähtämättömällä varmuudella halunnut opettajaksi, koska olin varma, että en selviä hengissä luokan edessä. Onneksi olin pahasti väärässä.

Valmistuttuaan Maija Saviniemi löysi itsensä kaikesta huolimatta Puolangalta äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan sijaisena yläkoulussa ja lukiossa yhteensä kahden vuoden ajan. Hän opetti myös kansalaisopistossa tuntiopettajana.

- Yhtäkkiä havaitsin, että opettajan työ on todella antoisaa, eikä auktoriteettina oleminen luokassa ollutkaan niin mahdotonta kuin olin etukäteen kuvitellut.

Tuleva tohtori väitteli toimitushenkilökunnan kielenhuoltotiedoista, -käytännöistä ja -diskursseista huhtikuussa 2015, ja saman vuoden elokuussa hän aloitti Oulussa suomen kielen yliopistonlehtorina toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa.

Muista hakijoista Maijan erotti työkokemus yläkoulun ja lukion opettajan tehtävistä sekä mediasta - sekä tietysti valinnan perusteluissa korostettu tutkimusala, joka tukee Maijan nykyisessä tehtävässä opetettavia kursseja.

Kokemukseensa pohjautuen Maija painottaa omille opiskelijoilleen sitä, että mikään koulutus tai työkokemus ei koskaan mene hukkaan.

- Kannattaa siis rohkeasti tavoitella omia unelmiaan eikä lannistua, vaikka oma ala ei löytyisikään kertaheitolla, hän kannustaa.

Enemmän Maijan työstä 5. lokakuuta ilmestyneessä Puolanka-lehdessä.


Marika Sutinen, kuva Katja Västi
326 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page