Koirapuistolle on tarvettaPuolangan koirapuisto otettiin virallisesti käyttöön tämän kuun alusta. Maailmalla ja Suomessakin viime vuosina yleistyneet koirapuistot ovat yksi sellainen uusi toimintamalli, josta ei vielä parikymmentä vuotta sitten olisi osannut edes kuvitellakaan. Miksi koirille pitäisi olla oma puisto? Nehän kulkevat lenkillä hihnassa ja metsästyskoirat saavat juosta vapaina metsissä.

Tilanne on kuitenkin muuttunut agraariajoista. Kun vielä 1970-luvulla oli normaalia, että kaikki koirat olivat irti ainakin maaseudulla, niin samaa tahtia ihmiskunnan kaupungistumisen myötä ovat myös koirat lemmikkeinä muuttaneet yhä enemmän asumaan kaupunkeihin. Ensimmäiset koirapuistot ovat luonnollisesti syntyneet kaupunkiympäristöön, jossa koirien luonnollinen luonnossa liikkuminen vapaana ja irti on käytännössä mahdotonta.

Jonkinasteinen kaupungistuminen on tullut myös tänne maaseudulle. Koirat joutuvat yhä enemmän asumaan siellä, missä niiden emännät ja isännätkin elivät kirkonkylissä asutuksen harventuessa maaseudulla yhä enemmän. Koirapuisto tuntui täällä maalla ensin vähintään turhalta kommervenkiltä, mutta mitä enemmän asiaan perehtyy ja katselee ympärilleen, niin sitä tarpeellisemmalta se on alkanut näyttää.

Puolangan koirapuisto sijaitsee paikassa, jonne on helppo mennä ja jossa koirilla ei ole ulkoisia ärsykkeitä samalla tavalla kuin ehkä kaupungissa olevissa koirapuistoissa. Puolangan koirapuisto on melkein keskellä luontoa tai ainakin aivan sen vieressä ja metsän keskellä. Siellä koirat voivat melko vapaasti juosta ja toteuttaa itseään ja luontoaan. Puisto on hyvä koirien koulutuspaikka, jossa koirat saavat tutustua toisiin lajikumppaneihinsa. Samalla ne saavat niille tärkeitä sosiaalisia kontakteja, joita yksin kotihäkissään olevat koirat eivät saa.

Välillä sitä joutuu kääntämään takkinsa ja muuttamaan mielipiteensä. Aiemmin pidin koirapuistoja turhina, mutta jo oman koiran kanssa koirapuistoa kokeilleena tuntuu siltä, että miten on aiemmin ilman sitä pärjättykään.

37 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Vaalihuuma odotuttaa vielä itseään

Kuntavaalit pidetään kesäkuun 13. päivä. Nykykäytännön mukaan normaalisti maaliskuussa pidettävät kuntavaalit siirtyivät koronapandemian takia kesäkuun puoliväliin. Maalisvaalit ovat kevään alkupuolel

Puolanka porskuttaa

Tuskin oli toivuttu Puolangan kunnan saamasta 750 000 euron avustuksesta uuden liikuntahallin rakentamiseen, kun kunnan tilinpäätös tuli eteen. Viime vuonna pidettiin pienimuotoinen juhla sen kunniaks

Puolanka kehittyy, väkisinkin

Puolangan kunta sai tiistaina tiedon, että liikuntahallillle myönnettiin 750 000 euron valtion tuki. Kun liikuntahallin rakentamisesta päätettiin viime vuoden puolella, tuesta tai sen saamisesta ei ol