top of page

Kummallinen koronauutinen

Koronauutisoinnin pääpaino on elinkeinoelämässä ollut koko ajan koronapandemian aiheuttamien liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten negatiivisessa vaikutuksessa etenkin palveluelinkeinoille. Matkailussa se, että ulkomaiset matkailijat ovat loistaneet poissaolollaan Suomesta, on näkynyt etenkin siellä päin Suomea, missä heitä on eniten vieraillut, eli etelän suurissa kaupungeissa sekä Lapissa ja itärajan kunnissa, joissa venäläisten matkailijoiden vaikutus on ollut suurinta.


Päälle on jäänyt tunne, että kaikkialla menee yhtä huonosti. Vaikka viime kesän kotimaanmatkailu olikin ilmeisesti kaikkien aikojen suurinta nykymaailmassa, niin päällimmäisenä uutisointina tuntuu olevan ravintola-alan tilanne. On totta, että siellä, missä on paljon ihmisiä ja etenkin nuorisoa ja nuoria aikuisia, heidän mahdollisuutensa tutustua toisiinsa on ollut viimeiset puoli vuotta todella haasteellista. Myös mediassa tämä osa ravintola-alasta, joka on saanut pääosan elannostaan nuorten kohtaamisen ja seurustelun kautta, on ollut eniten äänessä.


Samaan aikaan on kuulunut huhuja, että useat matkailukohteet ovat saanet enemmän varauksia tulevalle talvikaudelle kuin aikoihin. Muun muassa Lapissa on useat kohteet myyty jo loppuun joulun ajaksi. Näitä uutisia ei lueta lehdistä, eikä niitä muuallakaan mediassa hehkuteta.

Paljakan tilanne viime kesältä kuvaa aika hyvin matkailun tätä puolta. Kun matkailijat valitsivat ulkomaiden sijaan kotimaan kohteet, niin Paljakassa alkoi vipinä, joka näkyi hyvänä kävijämääränä ja etenkin mukavana tuloksena yrittäjien kassassa. Kerrankin autiosta kesäisestä Paljakasta löytyi sen paras vahvuus: riittävästi tilaa ja rauhaa ihmisille viettää aikaa ilman ruuhkia ja jatkuvaa pelkoa liian läheisestä kohtaamisesta vieraiden ihmisten kanssa.


Tätä ilmiötä kuvaa hyvin myös uusin tutkimus, joka osoittaa koronakevään liikkuvuuden muutosta Suomessa. Puolanka kuului niiden viiden suomalaisen kunnan joukkoon, joissa väestömäärän liikkuminen kasvoi suhteellisesti eniten, eli Puolangalla kävi joko matkailijoita tai sitten osa-aikapuolankalaisia enemmän kuin keskimäärin monessa muussa kunnassa. Neljä muuta kuntaa, joissa matkailun aktiivisuus kasvoi eniten, ovat Hailuoto, Puumala, Rautavaara ja Vaala. Tämä on näkynyt myös elinkeinoelämän puolella, josta myös Paljakan alueen viestit selvästi kertovat.

86 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Erilainen itsenäisyyspäivä

Tiistaina vietettiin Suomen 105. itsenäisyyspäivää. Aiemmat itsenäisyyspäivän juhlat ovat olleet perinteisen kaavan mukaan olleita, itsenäisyytemme talvi- ja jatkosodassa puolustaneiden veteraanien ja

Comments


bottom of page